facebook
twitter

Култура

"Знаме на мира" отваря фонда си

Детски рисунки от архива на соцасамблеята се показват 40 години по-късно
570
 Галерия
Аби Тахер, 12 години, Бангладеш, "Обущар".

Галерия "Сезони"

От 12 до 25 ноември

 

Детски рисунки и фотографии от фонда на емблематичната някога международна асамблея "Знаме на мира" ще бъдат изложени в столичната галерия "Сезони" от 12 до 25 ноември. Те са част от честванията на 40-годишнината от организирането на първия форум. Събитието е организирано от дизайнерката Евгения Живкова - дъщеря на министъра на културата Людмила Живкова, по чиято инициатива през 1979 г. в София се проведе среща на талантливни деца от цял свят. Асамблеята е призната за една от най-крупните инициативи, свързани с обявената от ООН международна година на детето и преминава под патронажа на тогавашния генерален директор на ЮНЕСКО Амаду Мхтар-М´Боу. Целият проект се обединява от мотото “Единство, творчество и красота”. Името и девизът са заимствани от философската система на руския художник и философ Николай Рьорих. Създаден е и Центърът „Знаме на мира”, който издава свой вестник, и едноименна фондация. Като символ на асамблеята е изграден мемориал в нов парков комплекс в подножието на Витоша (по-късно наречен "Камбаните") с 68 камбани от различни държави, които да се бият само от деца. Инициативата е планирана като еднократна, но заради положителния международен отзвук е решено срещите да се провеждат през 3 години. Асамблеята от 1988 г. постига рекорд, посрещайки участници от 135 държави. До 1989 г. в София са проведени 4 фестивала. В тях са участвали общо 3900 деца от 138 държави и 14 000 деца от България. През 1990 г. са закрити изградените 18 задгранични структури „Знаме на мира“. Евгения Живкова чрез фондацията си "Людмила Живкова - Знаме на мира" след 10-годишно прекъсване възстановява асамблеята през 1999 г., но в значително по-скромен мащаб.

Сега галерия "Сезони" е подбрала от архива на фондацията най-добрите творби на деца, участвали през годините в детския арт форум. Принципът в селекцията е да се наблегне на чистия поглед към света на малките художници, който е далеч от конюнктурата на времето и политическите промени.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

1677 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1031 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1225 6

Коментари

Ад мин

Дизайнерката да каже къде са заграбените дарения. Има дарения, откупки и пр. експроприации, които са оценени на десетки милиони тогавашни лева (повече от сегашни ойро). За няколко години всичко е затрито.

Влез или се регистрирай за да коментираш