facebook
twitter

Култура

Зала "България" приема главния диригент на Пражката опера

Ярослав Кюзлинк ще дирижира творби на Моцарт и Дворжак
121
Ярослав Кюзлинк

7 февруари, 19 ч. 

 

Ярослав Кюзлинк - главен диригент на операта в Прага, пристига в София с програма, уловила духа на чешката столица. Публиката в зала "България" ще чуе фрагменти от операта "Дон Жуан" на Моцарт и Седмата симфония на Антонин Дворжак. Кюзлинг е поредният голям европейски диригент, който гостува на Софийската филхармония в юбилейния й сезон. Той за пръв път ще дирижира столичния представителен филхармоничен оркестър.

"Диригентът Ярослав Кюзлинк има не само добро око за детайлите, но и за силните оркестрови пейзажи... Под неговата палка контактът между диригент, певци и музиканти е сигурен, пластичен и оркестърът свири убедително. Той е музикант с ерудиция и тънка емоционалност", пише за него Aarhus Stiftstidende. Маестрото е бил главен диригент на Словашкия национален оперен театър в Братислава. Работи постоянно с Датската опера, Новия национален театър в Токио, оперите в Бон и Варшава. От сезон 2012/2013 г. е главен диригент на Националния оперен театър в Прага, а през 2016 г. става и негов музикален директор. 

На сцената на зала "България" ще чуем и солистите Марияна Панова, Мария Цветкова-Маджарова, Гиргина Гиргинова, Николай Моцов, Иво Йорданов, Гео Чобанов, Бисер Георгиев, Пламен Бейков. Те ще представят най-интересните моменти от операта "Дон Жуан", която Моцарт пише през 1787 г. специално за Прага. Легендата разказва как едва в последния момент, в нощта преди спектакъла, Амадеус създава увертюрата, а градът е обзет от еуфория. 

Почти век след великото Моцартово творение големият чешки композитор Антонин Дворжак създава своята Седма симфония в ре минор. Тя е написана по поръчка на Лондонската филхармония. Той завършва партитурата само за три месеца на 17 март 1885 г. с желанието (споделено в писмо до приятел) творбата "да пътешества по целия свят, да даде бог така и да бъде!". Билети за утрешния концерт се продават на касата на зала "България", както и в мрежите на "Ивентим", "Ипей" и "Тикетсбг". 

Все още няма коментари

Още

Режисьорите Галин Стоев и Камен Калев получиха френски държавни ордени

20.04.2019

533
Роман Полански поиска да се върне във филмовата академия

20.04.2019

343 1
Последният сезон на "Игра на тронове" започва днес

14.04.2019

784 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×