facebook
twitter

Култура

Заговори за домогване до наследство кроят в Армията

"Басейнът" от Щефан Фьогел доказва авторовата мисъл, че в комедията табута няма 
241
Помнете хубавите моменти, призовава героинята на Мимоза Базова.

Режисьор: Атанас Атанасов
Участват: Мимоза Базова, Веселин Анчев и други

Напомняне, че има толкова много неща, които човек трябва да навакса през отредения му кратък живот на земята, е най-новото заглавие в афиша на театър "Българска армия". Това е пиесата "Басейнът", която Атанас Атанасов поставя за пръв път на родна сцена. Авторът Щефан Фьогел, едно от най-популярните имена в съвременната немскоезична драматургия, неотдавна впрочем беше на посещение у нас. По-точно в Театър "София", където при голям зрителски интерес се играе друга негова пиеса - "Алонсо".
Историята в случая среща публиката с едно семейство, на което предстои да решава сериозни имуществени проблеми. Това се налага, след като най-възрастният му член - страдащата от деменция г-жа Ана Шнайдер - неволно подпалва къщата. В ролята е Мимоза Базова, чийто богат опит, освен таланта, й помага да пресъздаде сложната метаморфоза, през която преминава героинята й. От грохнала старица, отпуснала се безпомощно в креслото и мъмрена от меркантилния си син (Веселин Анчев), сякаш е някое провинило се хлапе, тя се преобразява в секси гадже, готова тепърва да покори света. Като още по-драстична отчитаме промяната й благодарение на работата на Нина Пашова, чието дело са костюмите. Най-ненадейно г-жа Шнайдер се освобождава от демодираните одежди и смешната нощна шапчица като от стара змийска кожа. Във втората част на спектакъла "дефилира" пред нас, но най-вече пред смаяните си роднини, които почти са я отписали, в излъчващи кокетство тоалети с фриволна кройка и в смели, жизнерадостни разцветки. При това напълно съзвучни с бъдещите й планове. "Реших да живея дълго", оповестява тя не без да влага скрит подтекст. Така басейнът, в чието изграждане инвестира всичките си пари за ужас на наследниците си, израства в метафора на човешкия порив към себеосъществяване, към сбъдване на дълго отлаганите и дори неосъзнати понякога мечти. 
Освен с характерния за Щефан Фьогел жив диалог пиесата приковава вниманието на публиката с криминалния елемент, вплетен в сюжета й. Защото самото произнасяне на думата "завещание" действа като черна магия. От "тъмната страна" са героите на Анастасия Ингилизова и Асен Кобиларов, изявяващи се съответно в ролите на загрижената и всеотдайна уж икономка на г-жа Шнайдер и учителя й по плуване. Възелът съвсем се затяга, когато се намесва поредният "кукловод" в лицето на палавата внучка. В образа влиза чаровната Евелин Костова, позната на тв зрителите от сериала "Столичани в повече".
Следващите представления се играят утре и на 29 май.

 

Все още няма коментари

Още

"Донор" на любов се търси в Сливенския театър
Продават револвера, с който се е самоубил Ван Гог

17.06.2019

697 13
Стефано Пода представя "Орфей и Евридика" на Opera Open

15.06.2019

304

Влез или се регистрирай за да коментираш

×