facebook
twitter

Култура

„Янините девет братя“ открива оперния сезон

151
Снимка: БГНЕС

28 октомври

 

„Най-българската опера“, както я наричат наши и чужди музикални критици, ще открие сезон 2018/2019 в Софийската опера. Това ще стане в края на октомври, веднага след турнето на трупата в Япония. Любомир Пипков създава "Янините девет братя“ едва 26-годишен като студент в Париж. Вдъхновява го не само едноименният разказ на Никола Веселинов, но и кървавите събития в обществено-политическия живот у нас през 1923-25 г. Деветоюнският преврат, септемврийските погроми и последвалият терор. Първата премиера е през 1937 г., но тогава песимистичната история за разпада на едно многолюдно семейство в навечерието на турското нашествие от средата на XIV в. предизвиква противоречиви реакции. Някои критици са на мнение, че подобна ужасяваща драма не е в традициите на оперния жанр.

Акад. Пламен Карталов е поставял "Янините девет братя" през 1984 г. в Русе, а сега надгражда режисьорските си идеи с помощта на сценографа Свен Йонке и художничката по костюмите Станка Вауда. В основата на сценичния му замисъл е идеята за космическата роля на дървото като символ на живота, медиатор на светове, хранител и пазител на ценности, родова памет и традиции. Подът на сцената пък носи идеята за земята - "земьо ле, черна неверна" с визия за "черната пръст", която заравя грешника, а на праведника помага. Всички събития и конфликти между героите водят към изсъхване на дървото и разруха на общността, обяснява маестро Карталов в режисьорските си бележки.

В ролята на Яна влизат Габриела Георгиева и Лилия Кехайова, а най-големият брат, Георги Грозника, се играе от басите Петър Бучков и Светозар Рангелов. Тенорите Костадин Андреев и Хрисимир Дамянов се превъплъщават в резбаря Ангел, а останалите седмина братя се изпълняват от младите попълнения в трупата: Ангел Антонов, Емил Павлов, Калин Душков, Росен Ненчев, Валентин Ватев, Николай Войнов и Стефан Димитров.

Част от постановката са автентични костюми и маски на кукери и бабугери.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Китайски филм бе изтеглен от "Берлинале"

11.02.2019

1923 7
Номинацията на режисьора на "Бохемска рапсодия" за наградите БАФТА е оттеглена

07.02.2019

871 16
Стоянка Мутафова празнува 97-ми рожден ден и 70 години сценична кариера

02.02.2019

350 1

Коментари

67

"Част от постановката са автентични костюми и маски на кукери и бабугери."

Простете, някой може ли да ми рече какво е "бабугер(а)"?

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Заедно с "Момчил"
едни от най-досадните оперни постановки.

Влез или се регистрирай за да коментираш