facebook
twitter

Култура

"Все по-топло" с 9-ия фестивал за свободен театър

85
"Дом за овце и сънища"

19-23 октомври

 

Най-доброто от съвременната българска независима сцена, международна селекция и паралелна програма с дискусии, уъркшоп и гости очаква публиката в деветото издание на АСТ - Фестивал за свободен театър. То протича под наслов "Все по-топло", но няма да се фокусира върху глобалното затопляне, а върху опитите на артистите да намерят горещите теми на съвремието - домашното насилие и агресията, проституцията, любовта, новите технологии и асистираното самоубийство. Спектаклите ще се играят от утре до 23 октомври в НДК - в залите на Театър "Азарян" и ДНК, както и в Къща-музей "Андрей Николов". 

Нашумялото германско артистично дуо "Маркус и Маркус" - Маркус Шефер и Маркус Венцел, идва с "Ибсен: Призраци". На 19 октомври от 19 ч. те разсъждават за умирането и безсмъртието, както и имаме ли човешко право да определим сами смъртта си. "Животът е сън" - мрачна приказка, която противопоставя безгрижието на детските игри на политическите игри и манипулации, ще се играе на 20-и в Театър "Азарян". На следващата вечер зрителите си очаква френският спектакъл "Н" -  триизмерна скулптура в пространството и времето, дегизирана като интимно аудиовизуално представление. 
"Синята брада" на режисьорката Василена Радева третира темата за домашното насилие. Нестандартният прочит на "Ричард 3" (реж. Явор Костов и Мартин Ноев) пък ще покаже Шекспировата класика през погледа на двама мъже, които обикновено продават моторно масло. 

За преселението, релокацията, емиграцията разсъждава мултинационалната продукция  "Дом за овце и сънища" (реж. Гергана Димитрова) - носител на награди "Икар" за главна женска роля на Здрава Каменова и авторска музика на Павел Хаджиев. 

Три различни движенчески и танцови спектакли са селектирани в българската програма на фестивала. "Сияние" на танцова компания "Дюн" и германския звуков артист Абел Корнински ще покаже на зрителите артистичен процес, базиран върху сливане на танц, светлина, звук и човешко присъствие.  Hating machine на Марион Дърова се занимава с актуалната тема за всепроникващата омраза през движение и хумор, без осъждане. Six Love Songs е хореографски концерт на Жана Пенчева - резултат от сътрудничеството между музика и танц, визуализиращ провалената любов. 
 

Все още няма коментари

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

1540 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

984 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1105 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×