facebook
twitter

Култура

Търг на "Сотбис" възмути холандци

612
EПА/БГНЕС
"Етюд на гол мъж с вдигнати ръце", предварителна скица за "Издигането на кръста" от Рубенс.

Рисунката на Рубенс "Етюд на гол мъж с вдигнати ръце" от 1608 г. се подреди редом до най-скъпите творби, продадени от аукционна къща "Сотбис", пише сайт artprice.bg.  За въпросната рисунка  се разрази  борба между двама от участниците, в резултат на което първоначалната прогноза  на експертите за цена от 2.5 млн долара стигна до  3.5 милиона долара.
Рисунката е част от предварителни скици за олтарната картина "Издигането на кръста", която Рубенс прави за църквата "Свети Валбург" в Антверпен в края на 1608 г. Причина за добрата сделка може да бъде и фактът, че рисунката е предложена за продажба от кралското семейство на Холандия. 
Решението на кралското семейство да продаде тази рисунка заедно с още 12  творби на стари майстори, както и порцелан и сребро, разбуни духовете в Холандия. Салим Белхай, член на либералната партия „Демократи 66“, призова премиера на страната Марк Рюте, да се поиска отлагане на търга, тъй като според него в наддаването трябвало да участват и холандски музеи. Управата на музея в Ротердам пък осъди постъпката на кралското семейство като "недостойна за кралски личности" и каза, че никой не е обърнал внимание на молбите им търгът да бъде отменен. 
 

Все още няма коментари

Още

Режисьорите Галин Стоев и Камен Калев получиха френски държавни ордени

20.04.2019

533
Роман Полански поиска да се върне във филмовата академия

20.04.2019

343 1
Последният сезон на "Игра на тронове" започва днес

14.04.2019

785 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×