Quantcast

Медия без
политическа реклама

Трябва ли ни паметник на Кристо?

Художникът Лъчезар Бояджиев подхваща "проучвателен мандат" с четиримесечни арт инициативи в Пловдив

03 Авг. 2022
галерия Sarieva

Трябва ли ни паметник на Кристо? Този петък, 5 август, в галерия Sarieva в Пловдив художникът Лъчезар Бояджиев - експерт по творчеството, методите и практиките на Кристо и Жан-Клод, ще представи една фантазия – макет за паметник на Христо Явашев, отваряйки пространство за дебат по въпроси за миналото и бъдещето в културата. Изложбата "Кристо за начинаещи" слага началото на едноименния проект, който в продължение на четири месеца ще се фокусира върху изкуството в обществена среда с помощта на различни инициативи, свързани с творчеството на покойната артистична двойка.

"В нашата страна, както и навсякъде из Балканите, за добро и/или за лошо вековната ни история е не само повсеместно жива и оспорвана, но и постоянно произвежда повече житейска реалност, отколкото можем да понесем. Героите на вековните процеси или вече имат паметници с височина от 5 до 15 метра, или постоянно се обсъждат проекти за подобни кумири на безвъзвратно отминалото минало", споделя авторът. "А какво ще стане, ако към дебата за насищането на публичното пространство в нашите градове с паметници на исторически герои, се добавят и героите на изкуството от модерната и съвременната епоха? Колко големи да са те, и къде да им отредим място – където са живяли, или където ще направи впечатление и за нас, и за туристите? Дали да са на 10, 15, 20 метра височина? А каква стилистика трябва да търсим от художниците-автори на конкуриращите се визии?"

С “Кристо за начинаещи” Лъчезар Бояджиев повдига тези въпроси, разработвайки за първи път проект като художник, а не като критик, теоретик, лектор и историк на изкуството на Кристо и Жан-Клод. Според него тяхната смърт прави от всички нас, които се интересуваме от делото им, начинаещи. Новото начало поставя нови въпроси за живота на изкуството след смъртта на автора, за активирането на наученото тук и сега, за набавянето на ресурс и "проучвателен мандат", споделен между художник, галерист, публика, медии, град.

В програмата на проекта “Кристо за начинаещи” се предвиждат както излагането на макети и визуализации, така и тяхното активиране в обществената среда – градска, медийна и виртуална, със съучастието на граждани и артисти. Откриването е в галерия Sarieva на ул. "Отец Паисий" 40, Пловдив, от 17 часа в петък. Входът е свободен и не изисква покана. 

На следващия ден - 6 август, събота, между 10:30 и 12:30 часа на различни места в Пловдив ще се проведе лекционен тур с Лъчезар Бояджиев. Началото е в 10:30 в artnewscafe, което споделя адреса на галерията. 

Лъчезар Бояджиев (София, 1957 г.) е автор с богата международна практика като художник, куратор и преподавател. Медиите, с които работи, варират от рисунки и живопис до фотография, инсталации, видео и известните му вече обиколки/пърформанси в различни градове и изложби. Лъчезар Бояджиев е един от първите в своето поколение художници, които полагат основите на съвременното изкуство в България след средата на 80-те години на миналия век. През годините е участвал в многобройни биеналета, групови изложби, конференции и резиденции по целия свят - от Сао Пауло до Кванджу и от Санта Фе до Сингапур, както и почти навсякъде в Европа. Негови творби са част от музейни, корпоративни и частни колекции по целия свят.