facebook
twitter

Култура

"Трубадур" е емблемата на Старозагорската опера за лятото

До края на август артистите от Града на липите ще представят над 50 спектакъла 
325
Снимки: Операта
Сцена от "Нестинарка"

Предлагаме програма за лятото под надслов "Изкуството не излиза в отпуск", съобщават от Старозагорската опера. Освен вече овладените сцени - в залата на Кукления театър, на Регионалната библиотека "Захарий Княжески", на Античния форум "Августа Траяна", на стадион "Берое", на третото издание на фестивала "Летни вечери на операта и балета "Баба Вида", гостуванията в Свети Влас, Хасково, Варна и Велико Търново, Казанлък, Старозагорската опера стъпва на няколко нови сцени през това лято. Това става на новопостроената сцена в Етнографския комплекс "Дамасцена" (на 1, 2, 21 юни), в градината на Митрополията (12 и 17 юни), в двора на Къщата на архитекта (на 22,24 юни и на 9 юли), на сцената на Античната и средновековна крепост "Туида" в Сливен (14 и 16 юли) и в Несебър с "Опера в цирка" съвместно с цирк "Балкански" (22 и 29 юли).
Операта ще представи премиерните спектакли на детския мюзикъл "Отмъщението на Зайчето Питър" (26 и 27 юни), операта "Трубадур" на стадион "Берое" на 7 юли, едноактните балетни спектакли "Лотос", "Танц при изгрев слънце", "Следващият" (на 10 юли), световната премиера на операта "Траян в Тракия" (25 юли). Тя е написана специално за Старозагорската опера, за да бъде изпълнена на Античния форум "Августа Траяна". На 27 юли античността отново е "на ход" - в премиерата на балета "Антигона" с хореограф Людовик Парти. "Антигона" е едноактен балет по музика на Теодор Антониу, Арво Перт, Микис Теодоракис, Джовани Солима, Никос Скалкоттас, Фредерик Шопен.
Безспорният хит в лятната програма на театъра е грандиозният спектакъл на "Трубадур" от Верди под звездите на Стара Загора на 7 юли на стадион "Берое". В спектакъла участват звездите от световните сцени Зоран Тодорович, Кирил Манолов, Елена Баръмова, Даниела Дякова, още солисти, хор и оркестър на Държавна опера–Стара Загора. Диригент е Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов. Атрактивните костюми са на Денис Иванов, сценографията е на Тодор Демеров.
На 14 и 16 юли операта стъпва на нова територия - Античната и средновековна крепост "Туида" в Сливен. Световноизвестният тенор Камен Чанев, Кирил Манолов и Ивайло Джуров, Таня Иванова, Даниела Дякова ще представят "Аида" на 14 юли от 21 часа. На 16 юли пък на сцената в крепостта ще бъде представен концертът "Куин - шоуто продължава" със солисти Теодор Койчинов и Елена Петрова, симфоничен оркестър, хор и солисти на операта. Диригент е Димитър Косев. В концерта ще прозвучи и оригиналната версия на "Бохемска рапсодия". 

Все още няма коментари

Още

Томичовият псалтир идва за пръв път в България

09.10.2019

663
Филмът „Ирина“ на Надежда Коцева е номиниран от Европейската академия

08.10.2019

449 7
Почина един от основателите на "Крийм" - Джинджър Бейкър

06.10.2019

1380 36

Влез или се регистрирай за да коментираш

×