Медия без
политическа реклама

Сър Ридли Скот псува руски кинокритик в ефир

05 Дек. 2021
Радио Долин
Стопкадър от интервюто на Антон Долин с Ридли Скот.

Руският кинокритик и главен редактор на сп. "Искусство кино" Антон Долин посвети новия брой на предаването се на канала си "Радио Долин" в YouTube на творчеството на британския режисьор Ридли Скот. Броят е озаглавен „Ридли Скот – фантаст или историк? Анализираме вселените от „Извънземното” и „Гладиатор” до „Домът на Gucci”.

В края на видеото е добавен откъс от интервю (по zoom) на филмовия критик с режисьора, където обсъждат "Последният дуел", в който Ридли Скот изразява нецензурно категоричното си несъгласие с кинокритика. Можете да видите откъса тук.

Когато Долин казва, че „Последният дуел“ е най-реалистичният филм в кариерата на режисьора, дори по-реалистичен от „Небесно царство“ и „Робин Худ“ [филми на Скот], режисьорът го наругава нецензурно.

В субтитрите под видеото ругатните бяха преведени като „Грешите, сър. Категорично не съм съгласен с вас."

В коментарите към публикацията си във Фейсбук Долин написа, че Скот е реагирал толкова емоционално, защото „е имал причини“: „Просто казах, че новият му филм е по-добър от старите, и той се обиди се за старите“, добави филмовият критик.

Нецензурните думи на режисьора се обсъждат нашироко в социалните мрежи. Някои заемат страната на Ридли Скот, други разкритикуваха постъпката му.

 „Скот постъпи правилно. Това, което му каза Долин, звучи така: „Вашите минали филми не са много добри, меко казано, но това не е изключение”.  Ще ме е срам да задам такъв въпрос. Сега се чудя какво би казал Миядзаки на глупостите, които Долин говори за него? ”, написа Araiguma161.

„Долин дори нямаше време да зададе въпроса, а вие вече го осъждате. Той сравни филми на Скот, които са на сходни теми“, а не най-лошите с най-добрите. Ако един възрастен режисьор не може да се справи с емоциите си, защо изобщо дава интервюта и общува с критици?  Срамота е, че насърчавате такава грубост“, отвърна tnxmario.

Филмът "Последният дуел" е базиран на реални събития от XIV век и разказва за историята, довела до рицарския двубой, през погледа на три страни в конфликта. Рицарят Жан дьо Каруж се завръща от Париж и научава, че неговият съратник Жак Льо Грис е изнасилил съпругата му Маргьорит.

Новината за репликата на Скот по адрес на Долин беше широко разпространена в медиите и социалните мрежи. По този повод кинокритикът написа голям пост във Фейсбук, разкритикува ажиотажа и разказа по-подробно за интервюто с режисьора. 

„Не исках, но трябва.  В петък имаше много новини.  ... Но медиите и социалните мрежи се възбудиха от друго: сър Ридли Скот наругал Антон Долин. САМИЯТ Ридли наругал САМИЯ Долин! Само помислете…“, написа той.

Според Долин от екипа на Скот го предупредили, че режисьорът ще му отдели 5 минути, но по някаква причина интервюто продължило два пъти по-дълго. 

„Въпросите ми свършиха и реших да го питам за реализма в новия филм в сравнение с предишните. Скот изглежда се обиди. Ако ситуацията беше малко по-различна, щях да бъда по-внимателен и деликатен. Но стана, каквото стана. И двамата обаче се пошегувахме, диалогът продължи още няколко минути.  А на финала Ридли дори любезно се поинтересува, къде се намирам в момента“. 

Още по темата