facebook
twitter

Култура

Старозагорската опера идва в София с четири премиери

190
"Нестинарка" използва оригиналната хореография на Маргарита Арнаудова от 70-те години.

На 16, 17 и 18 октомври 

 

Старозагорската опера гостува на сцената на Софийската опера и балет с мюзикъла за деца „Машина на времето“ и балетните спектакли „Нестинарка“, „Делвата“ и „Фантастичното дюкянче“. Спектаклите са от най-новите постановки на театъра и не присъстват в нито един репертоарен афиш в България.

Гастролът в столицата ще започне на 16 октомври от 14 часа, когато Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки" при Държавна опера-Стара Загора ще представи своята сценична творба. Над 70 деца участват в представлението, както и солистите на операта - баритонът Иван Кабамитов, Нели Нечева и Игнат Желев. Сценарият, режисурата и хореографията на спектакъла са на Радост Младенова-Арабаджиева, композицията на песните е на Маргарита Шоселова, а либретото - на поетесата Мая Дългъчева. Включени са музикални фрагменти от произведения на Бах, Люли и Чайковски, както и мотиви от поп музика.

На 17 октомври от 19 ч. Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще представи „Нестинарка“ от Марин Големинов. Олесия Пантикина поставя танцовата драма по оригиналната хореография на Маргарита Арнаудова. Създателката на балет „Арабеск“ дава хореографски изказ на музиката на Големинов през 1978 г.  и след това реализира през 1986 г. „Нестинрка“ за Националния балет, като в главната роля е примабалерината Силвия Томова. Сега във водещите образи ще се превъплътят Анелия Димитрова, Ромина Славова, Фиорди Лоха от Албания, Станко Танев и Ивайло Янев. Участват още артисти от Великобритания, Франция, Италия, Португалия, Япония, Тайван и Южна Корея.

Ден по-късно на сцената на Софийската опера ще бъдат представени балетните спектакли „Делвата“ от Алфредо Казела и „Фантастичното дюкянче“ по музика на Джоакино Росини и Оторино Респиги - заглавия, популярни по света, но за първи път поставяни в България. Зрителите ще се срещнат с шедьовъра „Делвата“ през погледа на големия италиански хореограф Флавио Бенати. Танцов театър, смесени сценични техники и пантомима, създават едно наситено с комични ситуации произведение. Хореографията на  „Фантастичното дюкянче“ е на италианската примабалерина и педагог Алба Буонанди, а сценографията и костюмите – на световноизвестния художник Салваторе Русо.

Все още няма коментари

Още

Ще се снима продължение на "Матрицата" със стария екип

21.08.2019

940 6
Тенорът Пласидо Доминго бе обвинен в сексуални посегателства

13.08.2019

2609 29
Почина известният американски режисьор Дон Алън Пенебейкър

04.08.2019

584

Влез или се регистрирай за да коментираш

×