facebook
twitter

Култура

Спектакъл по „Нова земя” ще е гвоздеят на Вазовите чествания

Народният ще се сдобие с нова четвърта сцена за алтернативен театър
145
Стефан Н. Щерев
„Когато гръм удари, как ехото заглъхва” на Пейо Яворов е сред пиесите, билетите за които се изчерпват най-бързо.

Начало: 26, 27 и 28 септември

Премиера: „Колкото – толкова” от Недялко Йорданов

 

Всяка вечер 980 души влизат на представление в Народен театър „Иван Вазов”, което за целия сезон 2018-2019 означава повече от 150 хиляди зрители, посетили над 600 спектакъла на трите сцени. „Това е единственият български театър с подобни показатели. 12 премиери, 26 номинации за наградите „Икар” и „Аскеер” и 11 статуетки”, обобщи директорът Мариус Донкин на среща с медиите. Разказа също за някои от ключовите проекти, които ще бъдат реализирани през новия сезон, стартиращ с водосвет на 1 септември от 11 часа.

Йерней Лоренци ще постави на Голяма сцена спектакъла „Орфей”, посветен на любовта и красотата, които се раждат и живеят на този „барутен погреб” – Балканите. Родната публика свързва името на словенския режисьор с постановката „Илиада”, гостувала в рамките на платформата „Световен театър в София”. Както е присъщо за него, представленията му се базират на митове, легенди и саги, а не на конкретни авторски текстове. Най-вероятно с „Орфей” Народният театър ще гостува в Хърватска на 24 май, което съвпада с председателството на страната на ЕС. 

Другото премиерно заглавие на Голяма сцена ще реализира Иван Пантелеев, но то ще бъде уточнено наесен.

Един от големите проекти ще бъде посветен на 170-годишнината от рождението на патрона на театъра – Иван Вазов. Става дума за спектакъла „Нова земя”, по чиято драматизация вече работят Юрий Дачев и Мирела Иванова. По техните думи това е роман с драматична история, пропит с много болка и разочарования. „Патриархът на нашата литература много е обичал тази своя творба и тежко е преживял неприемането й от тогавашната критика. Истината е, че е посрещната на нож от съвременниците му, мнозина от които се разпознават като прототипи”, добавят те.

Инициативите по повод юбилея ще бъдат обединени под мотото „Необозримостта Вазов”. Сред тях са две големи изложби, четения на Вазови творби на сцена „Апостол Карамитев”, заснемане на документален филм. Ще бъде учредена и национална награда за духовен принос на името на твореца, която ще се присъжда всяка година от Народния театър.

Относно камерните пространства се планира разширяване на жанровия обхват и поставяне на акцент върху съвременната българска драматургия.

През септември е премиерата на „Колкото – толкова” от Недялко Йорданов, а през декември – на „Плач на ангел” от Стефан Цанев.

Предстои откриване на нова четвърта сцена за алтернативен театър с 50 места, първата искра живот на която вероятно ще даде „Антихрист” на Емилиян Станев.

В репертоара на „Иван Вазов” ще влязат още няколко заглавия, сред които „Хубава риба” от Марк Рейланс и Луис Дженкинс, „Приятна жена в лоша компания” от Андре Русен, „Вуйчо Ваньо” от А.П. Чехов.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

„Арабеск“ открива днес „Аполония“

29.08.2019

283 4
Директорката на НМУ: Не смятам, че сме обидили примата Дарина Такова

26.08.2019

4432 132
Ще се снима продължение на "Матрицата" със стария екип

21.08.2019

991 6

Коментари

Миряна Б.

Непременно ще гледам "Нова земя". Обичам романа и все ме трогват имената на синовете на Боримечката - Гурко и Скобелчо.

Звън®
снимка на Звън®

А на мен ми се понрави снимката със салама. Разпознавам на нея единият актьор и салама. Саламът е хамбургски, актьорът е Вергов. Саламът играе доста по-добре от Вергов. Очаквам да бъде номиниран за Аскеер в категория водеща мъжка роля. Не знам от коя постановка е снимката на салама. Сигурно е нещо Чеховско. Според неговото драматургично правило, ако в първо действие на стената виси прасе, то в трето действие то трябва да стане на салам. Ще обикалям театрите и ще диря. "Шарже са лам", както казват французите!

Миряна Б.

Преди 1-во отделение бях изчела "Под игото" с много сълзи в края. Странното е, че плаках и на застрелването на кучката на Онбашият. и О, Шипка знаех. И като ме водеше баща ми към училището, съвсм малко и до 4--ти клас, имах усещането, че Дядо Вазов ми държи другата ръка. Толков го обичах. И сега, и винаги.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×