Quantcast

Медия без
политическа реклама

София отново е джазова за три дни (ГАЛЕРИЯ)

След "нулевата" 2020 г. фестивалът A to Jazz с завърна с гости от четири континента и много настроение

снимка: Виктория Калестрова
"Боканте" - интернационалната формация за четирикратния носител на "Грами" Майкъл Лийг.

След като 2020-а година бе първата "нулева" в десетгодишната му история, обичаният фестивал A to Jazz се завърна на софийската сцена триумфално. Събитието е дългоочаквано не само защото е с вход свободен, но и заради неповторимата атмосфера на вечерните концерти в Южния парк, където ценителите на тази музика идват с деца, кучета, компании и дори кошници за пикник. 

Празникът бе открит в петък следобед от съвсем младото Arrow Trio. За 18-годишните изпълнители това е първата изява на голяма сцена, но те бързо грабнаха сърцата на публиката, която пя, танцува и аплодира тяхното съчетание от фюжън, фънк, поп и електронна музика.

Втори на сцената бе добре познатият китарист и музикант Ангел Дюлгеров, който представи своя солов авторски проект "Сетива".  Десетте нови песни с текстове на български са стилово разнообразни, но водещи са блус и соул звученето. Освен барабаниста Начо Господинов и беквокалистката Мария Костадинова, които са участвали в записите, на живо до музиканта застанаха и Елена Илчева – бас, Константин Христов – китара, Мирослав Турийски – пиано, Ивелина Събева – бек вокали.

Първата гостенка на A to Jazz за 2021 г. е турската певица Бурджу Карада, в чието изпълнение са преплетени различни традиционни кавказки духови инструменти. А хедлайнер бе мултинационалната формация "Боканте" - осмина музиканти от четири континента, предвождани от вокалистката Малика Тиролиен - креолка от о. Гваделупа. Групата представи своя най-продаван и номиниран за "Грами" албум от 2020 г. What Heat. 

Фестивалът продължава тази вечер с концерти на български изпълнители от различни поколения, а гвоздеят на вечерта е трибютът "Милчо Левиев завинаги". Вики Алмазиду, Антони Дончев квартет и специалните гости "Хюман тъч" и Теодосий Спасов ще изсвирят за пръв път на живо пиесите от последния, посмъртно издаден албум на легендата на българския и световния джаз - "Соната 57".

Неделя вечер пък е времето за голямата звезда, идваща отвъд океана, Хосе Джеймс.