facebook
twitter

Култура

Симеон Стоилов споделя своя "Див живот"

Художникът изповядва в новата си изложба страстта си към природните стихии
424
 Галерия Credo Bonum
Водата винаги е привличала любопитството на Симеон Стоилов.

Галерия Credo Bonum

До 13 октомври

 

През последните години художникът Симеон Стоилов внимателно избира появата си в галерия. Изложбите му станаха тихи, а изказът им - задълбочен и прецизен. До публиката често достигаха снимки в Инстаграм от далечни брегове, от бурни морета, от изпразнени откъм хора, но пълни с живот пейзажи. Сега авторът се завръща на столичната арт сцена с изложбата "Див живот", която свързва личността на твореца с неговата страст към природата и стихиите. Галерия Credo Bonum започва новия сезон именно с живописния цикъл на Стоилов, който може да се види от днес и ще остане в салона до 13 октомври. В създадените специално за конкретното експозиционно пространство платна Стоилов се вглежда в безкрайната красота на дивата природа. Не онази екзотична природа, която познаваме от телевизията, а най-обикновената, която тъпчем под краката си, покрай която минавамеq без дори да я погледнем. Думата "живот" тук е употребена едновременно като живот на природата и живот на човешкото поведение.

За проекта си "Див живот" самият творец казва: „Събирал съм си кадри с телефона през цялата година от различни местаq без да имам яснота защо. Най-малкото съм планирал да ги показвам в изложба. Сега си давам сметка, че за мен това е особен вид бягство от всепоглъщащото съвремие, със своите пренатегнати до крайност претенции, зависимости  и сложни еквилибристични поведения. А животът - див, вечен, си съществува, само трябва да погледнеш зад гърба си или към земята, да погазиш из някое блато или да се разходиш из планината, да се взреш, да съзерцаваш, да преживееш...“ Художникът твърди, че страстта към природата у него е провокирана от отегчението му от "малко субективния свят на артистичната ситуация в България", в която е участник. "Аз се бях уморил по някакъв начин от субективизма. Имах нужда от обективизъм. Да се знае - това е черно, това е бяло. А не - тая картина е много хубава, ама не е хубава”, споделя Стоилов.

Симеон Стоилов е роден през 1971 г. в Ямбол. През 1996 г. завършва специалност „Живопис“ в Националната художествена академия. През 2018-а защитава докторат. Автор е на десетки самостоятелни изложби и участия в групови проекти. Носител е на наградата на М-тел за съвременно изкуство за 2008 г. През последните години широка известност получиха архитектурните му проекти, сред които е Палеонтологичния музей в Дорково.

 

Все още няма коментари

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2049 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1123 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1569 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×