facebook
twitter

Култура

Ще има силно чуждестранно участие на "Световен театър в София" 

204
Спектакълът "Онегин" е направен със съвременни средства и е за съвременния зрител.

От 2 до 13 юни

Шест значими заглавия от международния театрален афиш предлага на вниманието на родната публика 13-ото издание на "Световен театър в София". Платформата е част от Календара на културните събития на Столична община и ще се проведе през периода от 2 до 13 юни. Старта ще даде в Младежки театър "Николай Бинев" спектакълът "Макбет". Версията на режисьора Алесандро Сера и неговата компания от Сардиния "Театроперсона" се базира на трагедията на Уилям Шекспир и е носител на наградата "Юбю", както и на наградата на италианската театрална критика за най-добро представление. В духа на Елизабетинския театър и сега на сцената се изявяват само мъже.
Като познато открояваме името на Тимофей Кулябин, наричан "вундеркинд" на новия руски театър. Миналата година в Дома на киното бе показана прожекция на постановката му "Три сестри" от А.П. Чехов, удостоена със "Златна маска 2017" за цялостен актьорски ансамбъл. Сега на същото място на 8 юни зрителите ще могат да видят прожекцията на спектакъла "Онегин" по Александър Пушкин, носител на същото престижно отличие. Както и предишния път Кулябин е поставил пиесата по начин, въвличащ публиката в съвсем ново преживяване. Неговата философия не е подвластна нито на скептицизма, нито на равнодушния сарказъм. Гледа на историческите сили и процеси по-скоро като учен биолог, като дарвинист.
Безспорен акцент в тазгодишната програма е гостуването на спектакъла на Ян Фабър и неговата компания "Трублейн" - "Щедростта на Тавита" (6 юни в Сатиричен театър "Алеко Константинов"). Той е единственият съвременен артист със самостоятелна изложба в Лувъра, а сценичните му творби са представяни на най-големите международни фестивали и сцени. Вдъхновен от библейския разказ за щедрата Тавита, която шиела дрехи за бедните, спектакълът е част от поредица сола.   
На 11 юни публиката е поканена на два танцово-театрални спектакъла. Това са френската продукция "Хуманоптер", съчетаваща жонглиране и танц, и гръцкият спектакъл "Глухарче" на хореографите Ханес Ланголф и Ермира Торо, работили с легендарната танцова компания DV8 Physical Theatre.
Точката ще постави на 13 юни в Младежкия театър модерната версия на Чеховата "Чайка", с която гостува Национален театър - Скопие.

 

Ключови думи:

Световен театър София
Все още няма коментари

Още

"Новите" стихотворения на Вапцаров се оказаха ръкописи на известни негови творби

04.12.2019

3003 9
Самуел Финци: Не съм български актьор

03.12.2019

2091 17
Племенничката на Вапцаров представи новооткритите стихове на поета

03.12.2019

661 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×