facebook
twitter

Култура

Шарл Дютоа дирижира в зала "България"

Големият швейцарски диригент гостува на Софийската филхармония
186
Шарл Дютоа

Тази вечер, 19 ч.

 

Лауреатът на "Грами" Шарл Дютоа гостува на Софийската филхармония в юбилейния й 90-и сезон. Заедно с филхармонията прочутият швейцарски диригент ще представи програма, включваща произведения на Равел, Пуленк и Камий Сен Санс. Солисти в концерта са виртуозното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров.

Още от дебюта си като професионален диригент през 50-те години с Лозанския камерен оркестър и Марта Аргерих, Дютоа утвърждава репутацията си. Маестрото впечатлява с детайлната си работа по партитурата, със звука и стилистиката. 

През годините Дютоа е главен диригент на симфоничния оркестър на Берн, артистичен директор на симфоничния оркестър на Монреал, музикален директор на Националния оркестър на Франция и на симфоничния оркестър на NHK в Токио, главен диригент и артистичен директор на Кралския филхармоничен оркестър на Лондон, дирижира оркестъра на Филаделфия като негов почетен диригент. 

Гост-диригент е на най-големите американски оркестри - Бостън, Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Сан Франциско и Питсбърг, както и на оркестрите в Лондон, Берлин, Париж, Амстердам, Цюрих, Мюнхен, Москва, Сидни, Пекин, Хонконг, Шанхай, а от 2018/2019 е избран от Санктпетербургския симфоничен оркестър за главен гост-диригент. 

Шарл Дютоа е носител на две награди "Грами" от общо десет номинации за записите си с Decca, Deutsche Grammophone, EMI, Philips и Erato, има още над 50 награди с дирижираните от него оркестри и над 40 лични отличия. През 2007 г. получава златен медал на Лозана, а през 2014-а е отличен за цялостно творчество на Международните музикални награди за класика. 

"Майка ми гъската" на Равел,  Концерт за две пиана от Пуленк и Симфония No3 "Органова" от Камий Сен Санс са произведения, превърнали се във визитна картичка на Дютоа и тъкмо те ще бъдат представени пред публиката на зала "България" на 6 декември. Билетите са на цени от 25 до 50 лв.

В чест на юбилея си Софийската филхармония прави подарък за почитателите на класиката: билетите за всичките й предстоящи концерти с класическа музика се продават с 30% отстъпка през целия месец декември.

Все още няма коментари

Още

Китайски филм бе изтеглен от "Берлинале"

11.02.2019

1923 7
Номинацията на режисьора на "Бохемска рапсодия" за наградите БАФТА е оттеглена

07.02.2019

871 16
Стоянка Мутафова празнува 97-ми рожден ден и 70 години сценична кариера

02.02.2019

350 1

Влез или се регистрирай за да коментираш