facebook
twitter

Култура

"Сезони" посвети изложба на творческата дружба

Калина Кралева и Петър Великов представят в галерията обща колекция
153
Репродукция: галерия
Петър Великов, "Терпсихора".

"За нашето приятелство"

До 22 октомври

 

Акварели, офорти, рисунки и графични творби в специфичния жанр екслибрис представят Калина Кралева и Петър Великов в столичната галерия "Сезони". Двамата творци са озаглавили изложбата си "За нашето приятелство", за да подчертаят концепцията на колекцията - да представи творческото им сътрудничество през годините. "Нас двамата ни свързва приятелство, но в никакъв случай идеализирано или клиширано - казва Кралева. - Ние споделяме идеята, че всички случайни неща са поредица от други предначертани такива. В света на изкуството няма как да не използваш философски теории или пък да не пропъждаш от време на време по-тежки от самия теб мисли и чувства".

Според авторите силата на една картина се крие и в постоянството на нейния автор. Експозицията съдържа творби, които са емблематични за творческия тандем. Силата на Петър Великов е в малката графика, като подборката дава един по-обемен поглед към творбите му и произведенията му се възприемат от зрителя като обща картина. Калина Кралева пък прави своите открития в областта на акварела.

Обединяващото звено между двамата художници са рисунката и свободните графични техники. "Тук излагаме изображения, работени с много любов, хъс и стремеж да се качваме все по-нагоре по една невидима, но съществуваща стълба - казват художниците. - Обичта ни към рисунката, офорта и акварела е силна и осмисля краткия откъс от време, който ще прекараме в земния си път. Обичаме работата си и не сме подценявали дълбоките й води. Истина е, че когато стоиш само на плиткото, не би могъл да се научиш да плуваш. Ако не си непрекъснато в попрището, рано или късно или ще се откажеш, или ще се удавиш".

Изложбата, която се откри във вторник, може да бъде видяна в "Сезони" до 22 октомври.

 

Все още няма коментари

Още

"Годсмак" отложиха концерта си в България

17.10.2018

807 1
Спират търга за къщата на Яворов

15.10.2018

1103 6
С изложба в НДК се отбелязва Световният ден на зрението

11.10.2018

175 3

Влез или се регистрирай за да коментираш