facebook
twitter

Култура

Сатириците се обявяват „за“ секса без задръжки

817
 Снимка: Елена Спасова
Героите ни изправят пред въпроса могат ли съвременните двойки да си решават проблемите без секс или насилие.

Режисьор Ивайло Ненов

Участват: Мартин Гяуров, Кирил Бояджиев и други

 

За секса без задръжки говорят (и не само) героите в спектакъла „Пет пъти за една нощ“, премиерно заглавие в афиша на Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Това е първата българска сценична версия на творбата на американската писателка Киара Атик. Постановката е дело на Ивайло Ненов, който за друга своя работа грабна преди два месеца Почетния плакет на Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“, проведен в Русе.

Актьорите се раздават безрезервно, за да потопят публиката в пет истории, първата и последната от които задават композиционната рамка на спектакъла. В ролите гледаме новото попълнение на Сатирата Мартин Гяуров, Рада Кайрякова, Елена Атанасова, която зрителите помнят от тв предаването „Клуб НЛО“, и Кирил Бояджиев, известен още като санитаря Йосиф в сериала „Откраднат живот”.

Началната история ни запраща в 2101 г., а мястото е космически кораб (хореограф е Александър Манджуков). Обитателите му са единствените оцелели след разразилата се екологична катастрофа мъж и жена. От тях се очаква да проявят ентусиазъм и да продължат човешкия род. Трудна работа, както се уверяваме, предвид сексуалните предпочитания на единия от двамата. Като ехо на вайканията на последните люде как ли, за бога, са го правили първите хора, е петата история. Герои в нея са самите Адам и Ева - голи и непорочни.

Спектакълът извършва и друг скок във времето. Пренася ни от модерността на XXI век, когато жената няма никакви задръжки да си "поиска", в Средновековието, когато учени и мислители са били наказвани за забранена любов. Надниквайки „под юргана“ на предходници и съвременници, зрителите се убеждават в едно: в технологично отношение може и да сме отбелязали забележителен прогрес, но същото не може да се каже за най-интимната сфера на живота ни. Или както казва режисьорът, като огледало на своето време любовта в постановката е „изтупана от клишетата, оголена до своя социален скелет и здраво стъпила в игралното поле на комедията. Защото няма по-забавна игра от любовната“.

Следващите представления са на 11 и 25 януари на новооткритата сцена „Comedy bar Happy Сатира“.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2128 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1148 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1677 6

Коментари

Умберто Жеко

като няма какво  секса белки доведе някой чекиджия в салона...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×