facebook
twitter

Култура

"Рози и лъвове" обединява 35-има български графици

Варненската галерия "Ларго" отбелязва празника на града с представителна изложба
145
Димо Колибаров, детайл от екслибрис.

До 27 август

Куратор: Нели Вълчева

 

Около специфичния графичен жанр "екслибрис" се обединяват 35-има бележити български графици, за да отпразнуват с обща експозиция Деня на Варна - 15 август, в местната галерия "Ларго". Заглавието на колекцията, която се открива днес и ще остане в салона до 27 август, "Рози и лъвове", препраща към историята на това специфично изкуство, което в буквален превод от латински гласи "Из книгите на...". В миналото, а и днес графичните миниатюри се изработват като отличителен знак за принадлежността на дадена книга към съответната библиотека. Едни от първите образци могат да бъдат открити още върху папирусите на египетските фараони, след това ги забелязваме върху титулните страници на манастирските преписи, а после - върху вътрешните корици на изданията, попълващи европейските аристократични библиотеки. Българските възрожденци също са бележели книгите и с личен печатен знак, обособил се през вековете като особен жанр, в който са творили художници като Дюрер и Домие.

Експозицията за пръв път беше показана през месец май в Палацо Ломбардия - седалището на регионалното правителство на Ломбардия в Милано. Тя беше откриващо събитие на петата Международна екслибрис среща, която се проведе във Варезе. Сега изложбата гостува в "Ларго" и включва най-доброто от съвременната българска графика, представена от 35-има съвременни творци. Всички те работят в областта на екслибриса и малката графика. Представените автори сумарно имат може би над 500 различни награди в най-престижните форуми за графика в последните години. В изложбата всеки артист е представен с по шест творби.

В колекцията „Рози и лъвове“ участват майстори на екслибриса като проф. Христо Цацинов, Снежина Бисерова, Десислав Гечев, Галина Павлова, Румен Нисторов, Майа Чолакова, Веселин Дамянов-Вес, Елена Вутова, Калоян Илиев-Кокимото, Димо Миланов. Част от авторите като Юлиан Йорданов, Димо Колибаров, Христо Найденов, Петър Лазаров, Христо Керин, Онник Каранфилян, Марин Груев, Тодор Овчаров са добре познати на екслибрис обществата и колекционерите по света. Кураторът на изложбата Нели Вълчева е включила и автори, които работят основно в областта на голямата и малката графика - Цветан Казанджиев, Васил Колев-Васило, Велико Маринчевски, Румен Нечев, Людмил Методиев.

Интересно е участието на няколко графици, представители на днешния космополитен свят - беларуската художничка Анна Тихонова и младия македонец Зоран Мише, които живеят и творят в България, както и на художниците с български корени Веселин Василев от Франция и Евгения Христова от Италия. В изложбата е дадено поле за изява и на младите творци. Част от тях - Петър Чиновски, Таня Кръстева, Калина Кралева, Васил Ангелов, вече са носители на първи награди в различни престижни конкурси.

Все още няма коментари

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2327 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1200 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1742 6

Влез или се регистрирай за да коментираш