facebook
twitter

Култура

В "Ракурси" художникът Константин Костов връща времето

Изложбата е посветена на майката, носталгията и спомените за въртележката на живота
306
Маслената живопис на Константин Костов добива пространствени измерения.

ON TIME
От 18 септември до 2 октомври


С 13 маслени платна живописецът Константин Костов се опитва да върне изгубеното време в столичната галерия "Ракурси". На 18 септември художникът подрежда цикъл картини в голям формат, вдъхновени от носталгичните му преживявания. Като отправна точка към експозицията ON TIME самият автор цитира извадка от мемоарната книга "Моят живот" на Ингрид Бергман:
 "Толкова ми е жал, че трябваше да преживееш всички тези тревоги. Но животът е дълъг, а това е само един кратък мрачен период. Слънцето ще изгрее отново и ние всички ще бъдем щастливи. Много те обича и целува. Мама“.
"Със спокойствие, но и с трепет се разхождах отново по римските улици - казва художникът. - Някак се чувствах навреме там. Може би и това стана повод за настоящата ми изложба – едно навременно посещение на Рим. Когато тече нашето си време, ни се случва да преминаваме рязко напред в мечтите и плановете си за бъдещето. В прекарването на време „някъде другаде“ преминаваме през нови изпитания, които срещаме в навременни случки. Спомням си за романа на Иън Макюън „Събота“, който разказва за един ден на героя Хенри Пъроун. Докато му се случват невъобразими ситуации или съвсем обикновени неща от деня (пътуване с автобус, пазаруване, разходка, протест по улиците на Лондон, обир в метрото), си даваш сметка, че постепенно един ден те запознава с цял живот. Когато четях тази книга ми хареса усещането, че в главата на този човек текат всякакви мисли и те се разпростират в един безспирен поток за осмисляне на целия свят - това усещане ми беше много близко."
Докато е в Рим, Константин Костов избистря сюжета за колекция от римската въртележка (Never-ending story II). Тогава го връхлита усещането, че "сега тя е извън употреба неслучайно, не завинаги, била е покрита за определено време, а именно времето, в което аз я срещам". "Тогава осъзнах, че „НАВРЕМЕ / ON TIME” - казва художникът - е състояние, което те събира в цялост. Състояние, което едновременно ти дава възможност да си, но и да не бъдеш. Започнах да вярвам, че навреме загубваш някого, но и навреме се появява друг в живота ти – не спираш да обичаш. Навреме те връхлитат опустошителни чувства, които преобръщат всичко с главата надолу, но и навреме идват новите впечатления, за да наредят един нов свят. Навреме спираш, навреме продължаваш, навреме си човекът, откривателят, пътешественикът, авантюристът, творецът, приятелят, синът, ученикът, учителят... себе си. Това поле на навременното ми даде усещането за възможностите и увереността, че всичко ще настъпи с времето си."
Изложбата е посветена на майката на художника Емилия Костова. Константин Костов е роден през 1988 г. в Пловдив, живее и работи в София. Основател е на ANSWER 51 - група на млади български художници живописци. Една от забележителните му изяви е в проекта на Варненската художествена галерия "Ние никога не мислим за бъдещето, то идва достатъчно бързо".

 

Все още няма коментари

Още

Китайски филм бе изтеглен от "Берлинале"

11.02.2019

1923 7
Номинацията на режисьора на "Бохемска рапсодия" за наградите БАФТА е оттеглена

07.02.2019

871 16
Стоянка Мутафова празнува 97-ми рожден ден и 70 години сценична кариера

02.02.2019

350 1

Влез или се регистрирай за да коментираш