facebook
twitter

Култура

Проф. Светлозар Игов взе най-високото отличие на Портал "Култура"

172
Проф. Светлозар Игов се радва на признание за значимите си постижения.

Портал „Култура” връчи за шеста година награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката. В категория "Проза" бяха присъдени две награди. Първа награда получи Палми Ранчев за сборника с разкази „Тази вечер нищо не е случайно” („Жанет 45“, 2018) заради „високия естетически стоицизъм, с който отстоява правото на достойнство на хората извън борда“. Втората награда в раздела бе връчена на Елена Алексиева за романа „Свети Вълк“ („Факел Експрес”, 2018) заради „умението ѝ да превърне романното повествование в изследване на настоящето, постигайки майсторски синтез на различни жанрове“. В категория "Хуманитаристика" първа награда получи книгата на Ромео Попилиев „Цензурата по времето на комунизма“ („Рива”, 2018), която чрез анализа на забранените или трудно допуснати на сцената театрални творби от времето на комунизма очертава по нов начин полетата на съпротива срещу режима. Втората награда спечели книгата на Даниел Вачков „Аварии и катастрофи. Хроника на социалистическата индустриализация“ (ИИБМ, „Сиела“, 2018) заради разкриването на една премълчавана страница от историята на НРБ, свързана с множество човешки трагедии

Голямата специална награда на Портал "Култура" получи проф. Светлозар Игов за „приносното значение на творчеството му като критик, литературен историк, есеист и преводач, за високото равнище на неспокойната му и търсеща мисъл, откроила яркия облик на неговия съзидателен критически хуманизъм“. Отличен бе и Боян Папазов заради значимия му принос в българската театрална и филмова драматургия.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

1677 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1031 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1225 6

Коментари

cymen

Хранениците на Посолството се награждават един друг. Сега чакаме от "Жанет 45" да наградят Портал "Култура" за някой анализ, посветен на Паметника на Съветската армия. Най-смешното е, че по манталитет страшно приличат на Брезнев, който мреше да закачи медалче.

Влез или се регистрирай за да коментираш