Quantcast
Подготвят Паметника на свободата за дълъг ремонт | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Подготвят Паметника на свободата за дълъг ремонт

Достъпът до панорамната площадка на покрива на монумента е временно ограничен
733
 БГНЕС и НПМ Шипка-Бузлуджа
Паметникът на свободата (вляво) през август миналата година, (вдясно) днес — подготвен за цялостното обследване на фасадата.

Паметникът на Свободата на връх Свети Никола, наричан погрешно и „паметникът Шипка“ е застрашен. „Поради продължаващите дейности, свързани с обследването на фасадата, за известно време ще бъде ограничен достъпът до панорамната площадка на покрива му“. Това съобщение бе публикувано на  Фейсбук страницата на Националния парк музей Шипка-Бузлуджа. От екипа на музея молят гостите да се движат с повишено внимание в района на Паметника на свободата и да спазват указанията на музейните работници и на Охранителна полиция.


Какви са проблемите на паметника

„Още при построяването си монументът е приет с много дефекти. Те се дължат основно на липса на строителен опит, на използваните некачествени материали, които поради липса на пари и трудната логистика са добивани на място. Основният проблем е, че влагата прониква в паметника и руши структурата му, а оказва влияние и на постоянната експозиция на музея“, разказва пред „Сега“ д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния парк музей Шипка-Бузлуджа. 

Последният проект за консервация и реставрация е разработван в края на 70-те години на миналия век и е частично изпълнен 1981-82 г. - и то от строителни войски. Припомня д-р Ангелов и пояснява, че влагата прониква в паметника основно през фугировките. Компрометирани са фугиращите смеси, които затварят пространството между облицовъчните камъни. Лошото е, че местният камък доломит, от който е изграден, също поема влага. Зимата замръзва, лятото отпуска и това влияе лошо на структурата на самия камък и води до неговото разрушаване. Всичко това се отразява на състоянието на паметника, допълва директорът.


Какво предстои

Изработването на  проект за консервация и реставрация е трябвяло да бъде възложено още миналата година, но на 6 април 2020 г. се случил инцидент — три от облицовъчните каменни плочи от южната фасада на паметника паднали. Слава Богу никой не пострадал. Предприети били съответните действия по закона за културното наследство, направено било аварийно укрепване. Есента директорът обявил обявил обществената поръчка с предмет Възлагане на изработване на обследване на състоянието на фасадите на паметника и изработване на проект за консервация и реставрация. На 17 февруари 2021 г. е подписан договор с избрания изпълнител с осигурено финансирането от 168 хиляди лева с ДДС. 

Обследването е най-скъпата и опасна част от целия проект. Скелето, чието поставяне започна на 11 май, вече  обгражда паметника, е осигурява достъп на специалистите до всяка точка от фасадата. От доктор Ангелов разбираме, че вече е приключило фотограметричното заснемане на паметника. Ако всичко е наред до края юни тази част с обследването трябва да приключи. "Плюсът ще бъде, че ще разполагаме със стопроцентова снимка на състоянието на фасадите и може да започне изработването на проекта за реставрация и консервация“, казва директорът.

 

Докога ще продължи ремонтът

Ако всичко се движи по график,  се надяваме в края на май 2022 г. проектът за реставрация и консервация да бъде готов — казва директорът. — За да започне ремонтът, трябва да осигурим финансирането на вече съгласуваният и остойностен проект“. Предвид на това, че сумата със сигурност ще е над 30 000 лв. без ДДС, и попада в обсега на ЗОП, трябва да се направи и нова процедура по възлагане на обществена поръчка за изпълнението на проекта за консервация и реставрация. Така че ремонтът няма как да започне преди летните месеци на 2023 г. 

Може да изглежда, че действаме  бавно, тромаво и си давам си сметка, че някои от действията ни сигурно изглеждат  непонятни и безсмислени за публиката — признава директорът. — Но става дума за една от светините на България и законът е пределно ясен. Екипът на музея е решен да извърви този път“.

Още

От утре затварят Паметника свободата на връх Шипка

24.06.2021

1194
Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

3897
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1793