facebook
twitter

Култура

Почина дизайнерът Карл Лагерфелд

179
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Карл Лагерфелд

Легендарният германски дизайнер Карл Лагерфелд е починал на 85-годишна възраст, съобщиха френският в. "Фигаро" и други медии. Той е издъхнал вчера сутринта в Париж, след като предишния ден е бил приет в болница по спешност. Лагерфелд бе творчески директор на модна къща "Шанел", изявява се приживе и като фотограф и карикатурист. 

Роден през 1933 г. в Хамбург в заможно семейство, през по-голямата част от живота си той крие пет години от възрастта си - твърди, че е роден през 1938 г., докато в. "Билд ам зонтаг" не публикува откъси от кръщелното му свидетелство, където е записана действителната рождена дата. Завършва училище в Германия, но 20-годишен се установява в Париж заедно с майка си. Започва работа в ателието на Пиер Балмен, а три години по-късно чиракува при Жан Пату, от когото получава най-важните си уроци по отношение на модата. През 1959 г. става дизайнер на свободна практика, като изпълнява проекти за Криция, Валентино и Charles Jourdan.

През 1964 г., разочарован от света на висшата мода, Лагерфелд изоставя Париж и отива да учи изкуства в Италия. Три години по-късно се завръща в модния бранш като консултант по дизайн във "Фенди". През 70-те името му става популярно с работата за Chloe. Моделите му са истинско предизвикателство за съвременната мода и за кратко време му носят международна популярност. Така през 1983-та, 12 години след смъртта на основателката Коко, Лагерфелд се озовава в екипа на "Шанел", заема поста главен дизайнер и завинаги променя историята на модата. В последвалите три и половина десетилетия създава иновативни вариации на класическите модели на марката, комбинирайки строгия стил на Коко Шанел и съвременните тенденции. Въпреки успехите си често е критикуван, че използва прекалено слаби манекени в своите ревюта. 


 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Почина Карл Лагерфелд

19.02.2019

1714 8
Скулптурата „Заек“ стана най-скъпото произведение на жив творец

16.05.2019

1926 20
Джон Карпентър взе приза „Златна карета” в Кан

16.05.2019

356

Коментари

Slava
снимка на Slava

Да почива в мир!💐

Влез или се регистрирай за да коментираш

×