facebook
twitter

Култура

Отбелязваме Световния ден на книгата с публично четене

140
Георги Господинов (вдясно) вече е бил лауреат на "Цветето на Хеликон" веднъж.

Утре, 23 април, Книжарница "Хеликон Витоша", 17.00 часа

 

От две десетилетия и в България се организират различни инициативи, които припомнят, че 23 април е Световен ден на книгата. Утре от 17 ч. книжарници "Хеликон" организират публично четене в "Хеликон Витоша", София, като писатели, служители и читатели ще четат по няколко реда от световни и наши класици. Веригата книжарници прави това у нас от 1999 г. Идеите на световния празник са за насърчаване на четенето и усилване на респекта към авторските права. Датата е избрана поради интересно съвпадение - на този ден, 23 април, през 1616 г. са починали двама велики писатели - Шекспир и Сервантес. Което може би е знак, че биологичната смърт на писателя  няма нищо общо с живота му чрез книгите, при това дълги векове впоследствие, напомнят организаторите. 
Ще прозвучат редове от наши и чужди писатели, от чието рождение през настоящата година се честват кръгли годишнини, като  Уолт Уитман - 200 години от рождението му, Александър Геров - 100 години, Богомил Райнов - 100 години, Хърман Мелвил - 200 години, Николай Хайтов - 100 години и др. 
На този ден ще бъде връчена и наградата "Цветето на Хеликон" за най-четена книга през миналата година между 12-те номинации за награда "Хеликон". През годините носители на наградата са били Виктор Пасков, Боян Биолчев, Алек Попов (2 пъти), Захари Карабашлиев (два пъти), Калин Терзийски, Михаил Вешим, Иво Сиромахов, Катерина Хапсали, Недялко Славов и Милен Русков. За втори път неин носител тази година ще стане Георги Господинов за книгата си "Всичките наши тела" на изд. "Жанет-45".
Приятелите на четивото са поканени да се присъединят. Музикален поздрав към тях ще отправят Петър Чухов и Иван Христов. Входът е свободен. 
 

Все още няма коментари

Още

Книги от пет издателства се борят за голямата награда "Хеликон"
Българският филм "Бащата" спечели голямата награда в Карлови Вари

07.07.2019

1040 8
Средният софиянец ходи на театър по 5 пъти в годината

27.06.2019

234

Влез или се регистрирай за да коментираш

×