facebook
twitter

Култура

Опера с кукли открива оперния сезон в Стара Загора

Цветелина Василева в ролята на Турандот
123
Феерията на костюмите е завладяваща.

На 15 ноември
 

Официалното откриване на сезона на Старозагорската опера ще стане на 15 ноември от 19.00 часа с оперно-кукления спектакъл "Турандот" от Джакомо Пучини. Спектакълът беляза връх в репертоарните търсения на театъра през изминалия творчески сезон. Постановъчният екип на "Турандот" бе заслужено отличен  с годишна награда. Зрителите ще имат възможността да аплодират в ролята на Турандот оперната примадона Цветелина Василева. Тя спечели овации на премиерата на "Турандот" в ролята на Лиу, а през август т.г. бе Турандот в едноименната продукция на пучиниевия фестивал - Торе дел лаго, представена на сцената на замъка Олавинлина на престижния оперен фестивал Савонлина, Финландия. Специално за откриването на новия оперен сезон пристига и италианският тенор с бляскава международна кариера Дарио ди Виетри, който ще изпълни ролята на принц Калаф. В ролята на Лиу ще е великолепното сопрано - солистка на Старозагорската опера, Русалина Мочукова, а Тимур - именитият български бас Юлиан Константинов. Участват още солистите Теодор Петков, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Симеон Симеонов, оркестър и хор на операта, артисти от Държавен куклен театър - Стара Загора, децата от вокалната студия на ДЮСОБ "Маргаритки", представители на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур". Спектакъла ще дирижира Владимир Башнаков.
За първи път в историята на оперното изкуство в България на 29 март 2018 година на сцената на Държавната опера-Стара Загора бе представено голямо оперно заглавие с кукли. Оперно-кукленият спектакъл на операта "Турандот" от Пучини се осъществи от двата водещи културни института в Града на липите - Държавна опера-Стара Загора и Държавния куклен театър - Стара Загора. На 13 юли този спектакъл гостува с огромен успех и на ММФ "Моцартови празници" в Правец. 
Грандиозната задача бе възложена на изключителен международен творчески екип, състоящ се от доказани творци в двете изкуства - операта и кукления театър. Режисьорите са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценография и костюми Каталин Йонеску-Арборе (Румъния), Васил Рокоманов и Силва Бъчварова, художествено осветление Васко Лисичов (Македония), пластика Хзе Фу-Чен (Тайван), хормайстор Младен Станев. 
Използвайки и силата на кукленото изкуство, режисьорът Огнян Драганов в тандем с кукления актьор и режисьор Дарин Петков представиха пред зрителя трогателната китайска приказка по един необикновен начин с много пластика, танц, театрални изразни средства и ефектна сценична визия. Румънският художник Каталин Арборе разгърна талант в картини, илюстриращи автентичния китайски национален колорит. Маски, кимона, традиционни китайски костюми, перуки и украшения допълват пищната зрелищност на спектакъла. 
На 14 февруари 2019 година Старозагорската опера ще гостува със спектакъла на сцената на НДК в София.
 

Все още няма коментари

Още

Джулия Робъртс взе награда за принос към киноизкуството

19.02.2019

1055 2
Китайски филм бе изтеглен от "Берлинале"

11.02.2019

2053 7
Номинацията на режисьора на "Бохемска рапсодия" за наградите БАФТА е оттеглена

07.02.2019

930 16

Влез или се регистрирай за да коментираш

×