facebook
twitter

Култура

Опера и цирк се срещат за първи път в Несебър

„Палячи“ от Руджеро Леонкавало на Старозагорската опера ще бъде изпълнена заедно с трупата „Балкански“
127
Старозагорска опера.
Сцена от "Палячи"

Днес и 29 юли


Цирковата площадка на ул. "Крайбрежна"

 

„Палячи“ – уникалната продукция на Държавна опера-Стара Загора съвместно с Академичен цирк „Балкански“, ще бъде представена за първи път в Несебър на 22 и 29 юли от 21 часа в шапитото на цирка. Сценичното произведения е иновативен спектакъл, който обаче се придържа към оперната традиция. Той е провокативен, без да излиза от рамките на добрия вкус – едно необичайно, но добре премерено съжителство на двете велики изкуства – опера и цирк. Спектакълът бе представен премиерно през изминалия сезон в Стара Загора, Варна, Пловдив и София и се радва на небивал успех. Идеята за тази симбиоза между две на пръв поглед различни изкуства е на прочутия тенор Калуди Калудов, осъществена от режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов.
Изборът на заглавието пада върху операта „Палячи“ на Леонкавало, която е единствената в жанра си със сюжет по действителен случай  и разказва за живота и личната драма на артиста. В постановъчното решение на „Палячи“ пътуващата трупа е циркова и действието се развива сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“.
Спектаклите в Несебър ще дирижират от главния диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев (22 юли) и Владимир Бошнаков (29 юли). Художници на костюмите са Каталин Йонеску-Арборе (Румъния) и Салваторе Русо (Италия). Зрителите ще видят необикновена и силно въздействаща класическа постановка с участието на звездни солисти, хора и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. В ролята на Канио тази вечер ще бъде Калуди Калудов, а на 29 юли – Георги Динев. В ролята на Неда ще се превъплътят Анна Дитри (днес) и Деси Стефанова (29 юли). Ролите на директора на цирка и Тонио ще си поделят Александър Крунев и Нико Исаков. Валери Турманов зрителите ще видят в ролята на Силвио, а Ивайло Йовчев – в ролята на Бепо.
Цирковите артисти ще партнират на класическите изпълнители с атрактивна програма от подбрани номера, с които се вписват логично в музикалната драматургия и подсилват колорита на артистичната атмосфера. Въздействащо е лазерното шоу на цирк „Балкански“ на фона на музиката на интермецото.

 

Все още няма коментари

Още

Ще се снима продължение на "Матрицата" със стария екип

21.08.2019

928 6
Тенорът Пласидо Доминго бе обвинен в сексуални посегателства

13.08.2019

2606 29
Почина известният американски режисьор Дон Алън Пенебейкър

04.08.2019

583

Влез или се регистрирай за да коментираш

×