facebook
twitter

Култура

Нова категория "Оскар" почита масовото кино

188
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тазгодишният победител "Формата на водата" спечели близо 200 милиона долара по света не без съдействието на популярността, която му осигуриха "Оскарите". Но иначе той е типичен фестивален филм, далеч от масовите зрелища, инкасиращи по 1-2 милиарда от билети.

Не може да се каже, че Академията на филмовите изкуства и науки в САЩ почита само авторското и независимото кино - много от нейните награди отиват у касови, високобюджетни, популярни заглавия за масова консумация. Въпреки това една от главните промени, които направи тази седмица управителният борд на академията, е учредяването на нова категория за постижения в популярното кино.

Това означава, че продукции, които имат успех сред публиката, но не са толкова харесвани от критиците, ще имат по-голям шанс да се преборят за "Оскар", пояснява Би Би Си. Филми като "Аватар" и "Черната пантера" вече ще имат по-голям шанс да бъдат признати в сезона за награди, и то не само в периферните технически категории - за звук, специални ефекти и т.н., в които те и сега доминират. Подобна категория може да намали критиките, че "Оскарите" са елитистки и не отразяват това, което публиката иска да види, смятат от академията, но решението й бе посрещнато негативно в професионалните кръгове.

Не е ясно дали промените ще влязат в сила още през февруари 2019 г., когато наградите "Оскар" ще бъдат връчени за 91-ви път. В съобщение до своите членове академията заяви, че изискванията за новата категория, както и други ключови подробности предстоят да бъдат съобщени.

На същата среща бордът на директорите реши да се скъси телевизионното излъчване на церемонията до 3 часа, за да може тя да бъде по-достъпна за зрителите по света. За да може да се случи това и да се запазят всички 24 категории, някои от тях ще бъдат връчвани по време на рекламните паузи и излъчвани след монтаж. Общо решението е продиктувано от желанието на академията церемонията да достигне до по-широк кръг зрители, тъй като в последните години рейтингът й постоянно пада и този март достигна антирекорд. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Милчо Левиев отказва да е почетен гражданин на Пловдив

07.03.2019

4460 23
Фронтменът на "Продиджи" се е самоубил в дома си

04.03.2019

3623 11
Украйна няма да участва на "Евровизия"

27.02.2019

3677 30

Коментари

kaLeko

Влез или се регистрирай за да коментираш

×