Quantcast

Медия без
политическа реклама

Наследниците на Туве Янсон изтеглят мумините ѝ от Русия

Компанията, управляваща наследството на писателката, забрани използването на анимационните герои в страната агресор

29 Март 2023
Sky Group
Мумините на Туве Янсон продължават да са популярни повече от 20 години след кончината на своята създателка.

Наследниците на финландската писателка и художничка Туве Янсон (1914-2001) отнеха лиценза за използването на нейните емблематични герои – муминтроловете, в Русия, съобщи изданието VPost, позовавайки се на представители на компанията Moomin Characters. Решението е било взето в унисон със санкциите срещу страната заради инвазията в Украйна и собствената позиция на ръководството на Moomin Characters. Служител на агенцията Brand4rent, представляваща интересите на финландската компания в Русия, е потвърдил спирането на предоставянето на авторски права „във връзка със случващото се в света“ в момента.

Поради отнемането на лиценза големият търговски център „Афимол“ в Москва се наложи спешно да отмени детското събитие „Пролетен фестивал на мумините“, което трябваше да се състои тази седмица. Говорител на компанията, управляваща интелектуалното наследство на Туве Янсон, е потвърдил, че адвокатите им са били инструктирани да действат срещу московския фестивал. „Нашият правен съветник отмени търговско събитие, което беше планирано и рекламирано без наше разрешение“, заяви той.

Moomin Characters всъщност прекъсна връзките си с Русия още миналата година, но без да направи публично изявление. „Миналата пролет помолихме нашите търговски партньори в световен мащаб да не допускат никакви нови договори за мумините, да не подновяват изтичащите и да прекратят всички партньорства в Русия веднага щом договорите позволят това поради противозаконното нападение на Русия срещу Украйна“, обясни говорителят на компанията сега.

Муминтроловете – едни от най-популярните анимационни герои в света, са запазена марка, основана на приказките и комиксите на Туве Янсон за фантастични същества, които водят човешки начин на живот. Първата книга, включваща дружелюбните закръглени създания – „Малките тролове и голямото наводнение“ (The Moomins and the Great Flood), е публикувана през 1945 г. Компанията Moomin Characters е основана през 1958 г. от авторката и нейния брат Ларс и все още се управлява от членове на семейството. Лицензираните продукти с изображения на персонажите, включително знаменитите порцеланови чаши мумини на Fiskars Group, са едни от най-популярните експортни стоки на Финландия. Книгите на Туве Янсон за муминтроловете са преведени на повече от 50 езика, а анимационните филми с тях са показвани в 124 страни.

През 2016 г. компанията отчете приходи от 600-700 милиона евро, като близо 50% от тях идват от Япония.

След нахлуването на Русия в Украйна и кандидатстването на Финландия за членство в НАТО стотици финландски компании прекратиха връзките си с Русия.