facebook
twitter

Култура

Наша дизайнерка се вдъхновява от попарта

Младата Диляна Матеева  представи 12 модела, включени в първата й колекция Fashion Melody 
251
БГНЕС
Един от моделите на дизайнерката.

Матеева се вдъхновява от женствената елегантност в рока и от лирическите героини в песните от края на 80-те и началото на 90-те години на XX в., разказа БГНЕС след проявата на дизайнерката. Матеева съобщи, че родителите й се занимават със съвсем различни неща, но баба й била художник и именно тя е насочила преди години към изкуството. "Аз развих по-специален афинитет към попарта и рок музиката. Съчетах две любими неща в едно. Всичко в колекцията ми е правено на ръка, което отнема повече време, отколкото една конфекция. Силуетът на саката и палтата са с подчертана талия." 
Тя обясни, че при изработката на моделите е използвала предимно естествени материи като коприна, кадифе, екокожа, вълна, габардин, кашмир, защото тези платове придават женственост и класа, като в същото време излъчват и непокорство и свобода. "Нарисувала съм женски лица, които изразяват емоциите, бушуващи в жените, както и пера, които са взети от китаристите, с които те свирят", обясни Матеева. Дизайнерката обръща специално внимание и на шапките като аксесоар. Колекцията включва черно бомбе, което е вдъхновено от соло китариста на Guns N’Roses - Слаш. Друга шапка е с широка периферия, която изобразява часовник с червен циферблат и стрелки от червени пера.
Преподавателят на дизайнерката в Националната художествена академия проф. Любомир Стойков каза, че е радостен от факта, че й е преподавал. Друг неин преподавател в академията е Петя Джукелова, която изрази възхищение от факта, че Матеева не е направила компромис с нито един от моделите си и дори е обиколила половината свят, за да си набави платовете за моделите, и каза, че е проявила голяма смелост, като е комбинирала материи с различни дебелини и така се очертава като новатор. Пред младата дизайнерка предстои участие в конкурсната програма на Sofia Fashion week и представяне на друга част от новата й колекция на Латинската седмица на модата в Атина в периода от 1-4 ноември.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Почина рок музикантът Буги Барабата

21.07.2019

2891 14
Българският филм "Бащата" спечели голямата награда в Карлови Вари

07.07.2019

1057 8
Средният софиянец ходи на театър по 5 пъти в годината

27.06.2019

244

Коментари

Delius
снимка на Delius

„Наша дизайнерка се вдъхновява от попарта"

 

На вкус и цвет...

 

Извор на вдъхновение за мен беше попарата на баба.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×