facebook
twitter

Култура

In Memoriam

Напусна ни актьорът Иван Ласкин

Васко да Гама от село Рупча отплава към непознати брегове, оставяйки ни спомена за емблематичните си роли
742
БГНЕС
Иван Ласкин

Актьорът Иван Ласкин почина вчера на 48-годишна възраст, след като прекара последните 10 дни от живота си в реанимацията на Военномедицинската академия с тежка чернодробна недостатъчност и спешна нужда от трансплантация. Колеги и приятели на Ласкин дори организираха кампания за кръводаряване в цялата страна. За съжаление въпреки грижите на лекарите актьорът не излезе от комата. През последните години актьорът беше обзет от вдъхновението да пише поеми и есета. Преди да ги събере в книга обаче, загуби битката за живот. От Съюза на артистите изказаха съболезнования на близките на актьора с думите: "Сбогом, Иван Ласкин! Трудно ни е да вярваме, че това е краят. Отиде си един от най-харизматичните, обичани и талантливи български актьори. Иван Ласкин остави сериозни следи както в киното, така и в театъра".
Ласкин има множество роли в български и чужди филми. През 1986 г. детският сериал "Васко да Гама от село Рупча" го превръща в най-популярното момче у нас. По-късно завършва ВИТИЗ. Помнят се ролите му и в сериали като "Хайка за вълци" и "Дунав мост". През последните години умът и острият му език имаха свой  "живот" в социалните мрежи -  коментарите му предизвикваха люти спорове и стотици споделяния. "Аз на устата си ключ нямам. Всичко, което мисля, излиза през челюстно-говорния ми апарат и смятам, че това се нарича почтеност", казва Ласкин през октомври 2017 г. в предаването "Преди обед" по bTV. Ласкин умееше да описва любовта си - към дъщерите си и към съпругата си Александра Сърчаджиева, и да говори публично за нея. Провокираше и с участията си в различни риалити формати. През 2012 г. в телевизионен ефир сподели, че има проблеми с алкохола, а в последните си интервюта отклоняваше темата с чувство за хумор. "Аз съм един средноедър българин, който обича да пие вино с приятели", бяха неговите думи. Той отдавна имаше сериозни здравословни проблеми. В средата на септември бе приет по спешност във Втора градска болница. До последния момент близките му търсиха донор за трансплантация.
Извън филмовата си кариера, театралната сцена завинаги ще запомни изявите на талантливия актьор. Той започва на сцената на театър "Сълза и смях" през 1991 г. Играл е на сцените на почти всички софийски театри. Още като студент се помнят ролите му в Народния театър "Иван Вазов", МГТ "Зад канала" и театър "Българска армия". От 1997 г. е актьор в театър "Българска армия". На негова сцена е известен с ролите си в постановки на Красимир Спасов, Крикор Азарян, Николай Ламбрев, Стефан Москов, Бина Харалампиева, Андрей Аврамов, Борис Панкин. През 2009 г. участва в пиесата на Захари Карабашлиев "Неделя вечер". Играе на сцената на театър "Антон Страшимиров"-Стара Загора в ролята на Иванов от пиесата на Чехов "Иванов". Занимава се с продуцентска дейност и участва в компания за продуциране, лансиране и утвърждаване на млади таланти в България. Член е на журито на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира "Велко Кънев" в Тополовград.
Вестник "Сега" изказва съболезнования към близките на незабравимия Иван Ласкин и се прекланя пред паметта му!

Все още няма коментари

Още

Милчо Левиев отказва да е почетен гражданин на Пловдив

07.03.2019

4454 23
Фронтменът на "Продиджи" се е самоубил в дома си

04.03.2019

3622 11
Украйна няма да участва на "Евровизия"

27.02.2019

3671 30

Влез или се регистрирай за да коментираш

×