facebook
twitter

Култура

Mартин Пантелеев представя челиста Ромен Гариу

111
Ромен Гариу

28 март, 
зала "България"

 

Точно след седмица на сцената на зала "България" Мартин Пантелеев и Софийската филхармония ще представят концерт, съчетал съвременната музика на Джорди Червело с класическата, но революционна за времето си "Меса ди Глория" на Пучини.

Събитието е световна премиера на Концерта за виолончело и оркестър на Червело, изпълнено от виртуозния Ромен Гариу. Френският виолончелист е лауреат на международните конкурси "Чайковски" - Москва ,"Ростропович" - Париж, "Валентино Буки" - Рим, работил с диригенти като Кристоф Ешенбах, Жан-Марк Буфин, Стефан Кардон. Партнирал си е с Мстислав Ростропович, Менахем Преслер, Филип Антремон, Режи и Бруно Паские и др., в прочутите концертни зали на Мюзикферайн и Концертхаус във Виена и Берлинската филхармония. Ромен Гариу свири на безценен инструмент, изработен от Николай Галяно през 1760 г. 

"Композирах този концерт за виолончело и оркестър през 2016-2017. Исках да изпълня една мечта на френския виолончелист Ромен Гариу, на когото е посветена творбата", казва роденият в Барселона цигулар и композитор Джорди Червело. 

Във втората част на концерта на 28 март ще се включат Националният филхармоничен хор, тенорът Михаил Михайлов и басът Пламен Бейков. Заедно със Софийската филхармония те ще представят "Меса ди Глория" на Пучини - творба, предизвикала бурни полемики на своята премиера, но издържала теста на времето. Месата в голяма степен определя творческия стил на композитора, а фрагменти от нея могат да се открият в оперите му "Манон Леско", "Тоска" и "Мадам Бътерфлай".
 

Все още няма коментари

Още

Режисьорите Галин Стоев и Камен Калев получиха френски държавни ордени

20.04.2019

548
Роман Полански поиска да се върне във филмовата академия

20.04.2019

352 1
Последният сезон на "Игра на тронове" започва днес

14.04.2019

787 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×