facebook
twitter

Култура

Mартин Пантелеев представя челиста Ромен Гариу

118
Ромен Гариу

28 март, 
зала "България"

 

Точно след седмица на сцената на зала "България" Мартин Пантелеев и Софийската филхармония ще представят концерт, съчетал съвременната музика на Джорди Червело с класическата, но революционна за времето си "Меса ди Глория" на Пучини.

Събитието е световна премиера на Концерта за виолончело и оркестър на Червело, изпълнено от виртуозния Ромен Гариу. Френският виолончелист е лауреат на международните конкурси "Чайковски" - Москва ,"Ростропович" - Париж, "Валентино Буки" - Рим, работил с диригенти като Кристоф Ешенбах, Жан-Марк Буфин, Стефан Кардон. Партнирал си е с Мстислав Ростропович, Менахем Преслер, Филип Антремон, Режи и Бруно Паские и др., в прочутите концертни зали на Мюзикферайн и Концертхаус във Виена и Берлинската филхармония. Ромен Гариу свири на безценен инструмент, изработен от Николай Галяно през 1760 г. 

"Композирах този концерт за виолончело и оркестър през 2016-2017. Исках да изпълня една мечта на френския виолончелист Ромен Гариу, на когото е посветена творбата", казва роденият в Барселона цигулар и композитор Джорди Червело. 

Във втората част на концерта на 28 март ще се включат Националният филхармоничен хор, тенорът Михаил Михайлов и басът Пламен Бейков. Заедно със Софийската филхармония те ще представят "Меса ди Глория" на Пучини - творба, предизвикала бурни полемики на своята премиера, но издържала теста на времето. Месата в голяма степен определя творческия стил на композитора, а фрагменти от нея могат да се открият в оперите му "Манон Леско", "Тоска" и "Мадам Бътерфлай".
 

Все още няма коментари

Още

"Нетфликс" превзе "Златните глобуси"

10.12.2019

285
Отиде си великата Стоянка Мутафова

06.12.2019

4341 66
"Новите" стихотворения на Вапцаров се оказаха ръкописи на известни негови творби

04.12.2019

3064 10

Влез или се регистрирай за да коментираш

×