facebook
twitter

Култура

Легендата Лейф Сегерстам идва за концерт в София

Музикантът ще се изяви в зала "България"
343

21 февруари


Известният диригент, цигулар, пианист и композитор на над 300 произведения Лейф Сегерстам ще изнесе първия си концерт у нас в зала "България" на 21 февруари, съобщават организаторите.
Колоритният Сегерстам и Софийската филхармония ще зарадват меломаните с концерта "Северна фантазия". В програмата на събитието са включени Reverie и Концерт за пиано и оркестър на Александър Скрябин, Седма симфония на Ян Сибелиус, както и световната премиера на най-новата минисимфония, композирана от самия Лейф Сегерстам - "Сънят на кучето София".

Емоционален, ексцентричен и с визия на добрия вълшебник от приказките, мултиталантливият музикант отдавна се е превърнал в истинска неподправена легенда в класическата музика. Той самият разсъждава за себе си така: "Дали съм легенда, защото първата ми композиция носеше това име? Или съм легенда, защото приличам на Дядо Коледа? Или може би съм легенда, защото донякъде приличам на Брамс? Или съм легенда, защото съм световен шампион по написани симфонии? Не знам. Приемам да съм легенда, но предпочитам да съм Лейф, което означава "Усмихни се, ако". Неговата харизма е наистина толкова мощна, че предизвиква вълна от възторзи навсякъде, където дирижира.

Сегерстам е бил главен диригент на Филхармоничния оркестър на Хелзинки от 1995 до 2007 г., а в момента е назначен пожизнено за главен диригент на оркестъра. Бил е начело на няколко други оркестри, сред които Оркестъра на Датското национално радио и Симфоничния оркестър на Австрийското радио; работил е като гост-диригент на редица оркестри като Чикагския симфоничен оркестър, Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис, Симфоничния оркестър на Торонто, Кралския ливърпулски филхармоничен оркестър и Симфоничния оркестър на Сао Пауло. От 1997 г. е професор по дирижиране в академията "Сибелиус" в Хелзинки. Сред студентите му са Сузана Мялки, Саша Мякиля и Марку Лааксо.

Като композитор Лейф Сегерстам е известен преди всичко с многобройните си симфонии, написани като правило за оркестър без диригент. Те вече наброяват 329. Освен симфониите Сегерстам има около 30 струнни квартета, много концерти - 13 от тях са за цигулка, 8 за виолончело, 4 за виола, 4 за пиано и 3 за валдхорна. Солист в концерта е носителят на наградата "Музикален проект на годината" в анкетата на БНР "Музикант на годината 2017 г." Иво Върбанов - пиано. 

Билети за концерта са налични на касата на зала "България". eventim.bg, epaygo.bg и ticketsbg.com

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Милчо Левиев отказва да е почетен гражданин на Пловдив

07.03.2019

4485 23
Фронтменът на "Продиджи" се е самоубил в дома си

04.03.2019

3636 11
Украйна няма да участва на "Евровизия"

27.02.2019

3689 30

Коментари

сталкер пустиняк

Като композитор Лейф Сегерстам е известен преди всичко с многобройните си симфонии, написани като правило за оркестър без диригент. Те вече наброяват 329. Освен симфониите Сегерстам има около 30 струнни квартета, много концерти - 13 от тях са за цигулка, 8 за виолончело, 4 за виола, 4 за пиано и 3 за валдхорна. 

Моцарт и Бетовен ряпа да ядат. 

ablepsia

Музикантът ще се изяви

 

са включени Reverie ("МЕЧТИ" )

 

мултиталантливият музикант 

 

в истинска неподправена легенда

 

"Културна" рубрика?! 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×