facebook
twitter

Култура

Кротък Гърдев сътвори голяма некоректност

С новата си пиеса “Драконът” той сочи забранената истина в политиката
1493
Стефан Щерев
"Драконът" е изключително забавна сатира, която в крайна сметка навява доста песимизъм. Снимки: Стефан Щерев

Следващо представление - 30 октомври

Публиката е свикнала с изненади от Явор Гърдев. И този път има такава, само че в неочаквана посока. В новата му пиеса “Драконът” липсват характерните за него зрителни провокации, но пък с идеята бръква там, където не бива – в политиката. И си позволява сравнително непозволени въпроси и отговори. 

Текстът е на руския драматург Евгений Шварц, забраняван при Сталин и реабилитиран след него. Това е класическа история за влюбен младеж, който убива дракон, за да спаси девойка. Драконът е диктатор, сменен от “демократ”, новият управник отрича всичко предишно и прави същото. Пиесата е много остра политическа сатира, но само на първо време. На втори план идват още по-важните въпроси от какво са продиктувани човешките постъпки. Мотивирани са единствено от личната потребност, намеква пиесата. От тук идва и отговорът на въпроса “Защо нищо не се променя в политиката?”. Правят се революции, преврати, избори…, а положението остава същото. Ами така е, защото всеки си гони интереса, а той винаги е еднакъв (измежду власт, влияние, спокойствие, пари, жени…; дори възвишеното чувство любов пак е личен мотив).

На мушката не са само политиците. Мнозинството от народа търчи след управниците и паднат ли те, “пуска новата плоча”. Защо – за да се приспособят, не друго. Шварц и Гърдев намекват, че на този свят никой не цели “свобода, равенство, братство” и другите славни думички от лозунгите, изначален е личният интерес. Това, разбира се, не фигурира в нито един исторически учебник. И бясно ще бъде отречено от политици и политически активисти, с което става огромна политическа некоректност.

Михаил Билалов е зрелищен в ролята на “демократа”, Ованес Торосян е интересен (синът му), варненците Михаил Мутафов и Стоян Радев (драконът и бащата на девойката) за пореден път показват, че могат да изиграят всяка роля. Истинската свежест обаче я внася младият Ненчо Костов (убиецът на дракона). Всичко това с много малко ефекти на сцената и доста “гръм и трясък” навътре в съзнанието на публиката – за който не се плаши от тях.

Спектакълът се игра премиерно миналата седмица в Драматичен театър “Стоян Бъчваров” – Варна, като следващото представление е на 30 октомври.

Все още няма коментари

Още

Джулия Робъртс взе награда за принос към киноизкуството

19.02.2019

1035 2
Китайски филм бе изтеглен от "Берлинале"

11.02.2019

2038 7
Номинацията на режисьора на "Бохемска рапсодия" за наградите БАФТА е оттеглена

07.02.2019

918 16

Влез или се регистрирай за да коментираш

×