facebook
twitter

Култура

Когато Сляпата неделя дойде...

Комедията "Мелодия" утвърждава любовта като креативна сила
201
Снимки: Симон Варсано
Музиката е невидим, но могъщ съюзник на влюбените.

Режисьор: Клара Армандова
Участват: Никола Мутафов и Диана Костова

След почти 25-годишно прекъсване нашумялата у нас през 80-90-те години актриса Клара Армандова се завръща на родна сцена, но в качеството си на режисьор. В "Нов театър" - НДК тя постави наскоро пиесата "Мелодия" на съвременната ирландска драматуржка Диъдри Кинaхан. След като специализира режисура в Лийдс, Армандова прави десетки спектакли във Великобритания, три в САЩ, а през 1994 г. печели наградата за най-добър режисьор на престижния театрален фестивал в Единбург.
Към творбата на Кинaхан посяга за втори път, след като преди девет години я реализира на английска сцена. Посланието на тогавашното представление, мъжката роля в което е поверена на тъмнокож актьор, е, че когато е истинска, любовта триумфира над различията между хората.
В родната версия обаче е потърсила друг ключ. Двамата герои - Уилям Кейн и Катлийн Хил - въплъщават идеята, че това чувство отприщва съзидателното начало у човека, откриващ у себе си неподозирани дотогава възможности. Пред очите ни се променят не само персонажите, но и светът наоколо, който те постепенно преобразяват, посветени вече в магията на любовта. 
След кастинг за ролите са предпочетени Никола Мутафов и Диана Костова, тъй като отговарят и на допълнителното изискване да притежават певчески и танцови умения. Зрителите ги познават и от тв екрана, където те се изявяват съответно в "Откраднат живот" и "Революция Х".
Нарочно търсен в спектакъла е приказният аспект, но с лек комедиен привкус. Това внушение преследват сценографското оформление и костюмите, дело на Венелин Шурелов. Голяма част от действието е съсредоточено в градския парк, където на една романтична пейка сред дърветата, в близост до ромолящо шадраванче, Уилям и Катлийн редовно си уреждат срещи. Птичите песни, огласящи околността, се редуват със звуците на оркестъра, чиито концерти героите посещават. Освен другото, така си набавят, както се шегуват те, необходимия витамин D. "Пречистват" се от неимоверния стрес в службата: той - в кантората, където работи като компютърен специалист, а тя - във фирмата за компаньонки, където е на секретарска длъжност. Третият персонаж в пиесата е музиката в цялото й жанрово многообразие. Когато се давят в морето от думи, двамата прибягват до нея като към спасителен пояс, преоткривайки я като най-изразителния език на любовта. Освен че му се отдава китарата, Никола Мутафов ни изненадва с богатия вокален диапазон на гласа си, проявяващ се особено в оперното пеене.
Следващото представление ще се играе на 26 март.

 

Все още няма коментари

Още

Продават револвера, с който се е самоубил Ван Гог

17.06.2019

685 13
Стефано Пода представя "Орфей и Евридика" на Opera Open

15.06.2019

252
Кристо отлага опаковането на Триумфалната арка заради птици

12.06.2019

1306 73

Влез или се регистрирай за да коментираш

×