facebook
twitter

Култура

"Картини от една изложба" ще звучи в зала "България" с арфа Salvi - Diana

257
Дмитрий Рацер

3 май 2019 г.


Със съвсем нова арфа Salvi - Diana ще прозвучи концертът за цигулка, пиано и оркестър "Картини от една изложба", съобщиха от Софийската филхармония. Арфата ще направи дебюта си с филхармонията на 3 май. Италианският инструмент е сред най-добрите в света. Той е подбран лично от арфистката Весела Тричкова, преди два дни пристигна от Париж и вече е собственост на Софийската филхармония. Новата арфа ще е една от звездите на концерта "Картини от една изложа", в който ще се чуят Концерт за цигулка, пиано и оркестър на Менделсон, Испанско капричио на Римски-Корсаков и концертната фантазия "Танци с Мусоргски" на Александър Розенблат.
Солисти в концерта са виртуозният пианист Дмитрий Рацер и талантливите братя Иво и Лъчезар Станкови. Дирижира Линус Лернер. Билети могат да се вземат на касата на зала "България, eventim, epaygo и ticketsbg.
"Картини от една изложба" - прочутата сюита за пиано на Модест Мусоргски, е написана за 20 дни през пролетта на 1874 г. в памет на приятеля му, художника Виктор Хартман, вече почти век и половина провокира с ярката си образност фантазията на десетки творци, които правят свои версии на знаменитата творба. След известната оркестрация на Равел се редят през годините най-различни редакции и преработки, няколко от които са представени в този концертен цикъл на Софийската филхармония. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Продават револвера, с който се е самоубил Ван Гог

17.06.2019

685 13
Стефано Пода представя "Орфей и Евридика" на Opera Open

15.06.2019

256
Кристо отлага опаковането на Триумфалната арка заради птици

12.06.2019

1306 73

Коментари

Лoвkия

Май-известната "оркестрация" след оригинала е култовият шедьовър на Emerson, Lake & Palmer.

Но най-интересното е, че психеделична музика е композирана още през деветнайсети век.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×