facebook
twitter

Култура

Калоферската дантела влиза в постоянен дом

Тя се е развила от брюкселската дантела и ще има постоянна експозиция в града
533

Прочутият майсторлък на калоферци вече ще се помещава в постоянен център на калоферската дантела, пише БГНЕС. Неин първообраз е брюкселската дантела, образци от която са донесени в Калофер от търговци още в края на 19-и век. Будните калоферци, навикнали да се трудят, усвояват новите умения и ги претворяват по свой начин, дори ги усъвършенстват. Става така, че в калоферски вариант познатата в цял свят дантела вече е по-фина, по-нежна, в нея влизат флорални мотиви. Прословутата дантела на Калофер има и свой принос в оцеляването на града. След опожаряването на Калофер през 1877 г. точно тя е поминъкът, който помага на хората да се възстановят. 
Редките вече днес умения са били жизненоважни в един период от време и дори само за това заслужават да не бъдат забравени. Защото днес само неколцина владеят майсторлъка. А е било време в Калофер, когато голяма част от жените са упражнявали изкуството да прехвърлят така совалките, че движенията да се сливат, а на цилиндъра да се появяват приказни рисунъци.
През 1910 г. се открива единственото в страната дантелено училище "Трудолюбие". То предлагало двугодишен курс на обучение и през него преминават 1800 момичета и жени. През 1935 г. то се преобразува в занаятчийско, а паралелките за дантела остават две. Така лека-полека умението се изтиква настрани във времето, а в по-късни години до днес то се предава от майки на дъщери. Още по-ценно е сега.
В Калофер от 19 години се провежда празник на калоферската дантела, а денят му не е случаен - 15 август, Голяма Богородица. Тази година обаче той ще бъде по-значим, защото предстои откриването на центъра на калоферската дантела с постоянна експозиция. Това става възможно благодарение на проект по линията на фондация "Пловдив 2019" и е свързано с "Пловдив - европейска столица на културата". Центърът ще се помещава в една от най-хубавите сгради на Калофер, част от мемориалния комплекс "Христо Ботев". В него освен музейната част ще се настани и кръжокът по плетене, който съществува от една година. 

Все още няма коментари

Още

Продават револвера, с който се е самоубил Ван Гог

17.06.2019

691 13
Стефано Пода представя "Орфей и Евридика" на Opera Open

15.06.2019

293
Кристо отлага опаковането на Триумфалната арка заради птици

12.06.2019

1324 73

Влез или се регистрирай за да коментираш

×