facebook
twitter

Култура

Изложба възкресява духа на Аполония Понтийска

118
Регионалният исторически музей на София
Мраморен бюст на виден гражданин.

Регионалният исторически музей на София - Централна минерална баня

До 10 март

 

Международната изложба "Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите" от днес представя чрез 500 артефакта историята на града, пречупена през археологическите проучвания, провеждани повече от век и продължаващи и днес. Експозицията е поредният проект, продължаващ научния и културен обмен между България и Франция. Тя представлява разказ за града и прилежащите му територии с неговите институции, архитектура, всекидневен живот, некрополи. Географски той съответства на местоположението на съвременния Созопол. Хронологическата рамка поставя основаването на Аполония Понтийска към 610 г. пр.Хр. от преселници от Милет в Югозападна Мала Азия. Преимущество е, че е само на ден плаване от Бизантион, и бързо се превръща в процъфтяващ град. През 72 г. пр.Хр. Аполония е разграбена от войските на Марк Теренций Лукул. Той отнася статуята на Аполон в Рим, а градът насилствено е присъединен към римските владения.

Археологическите проучвания на Аполония Понтийска започва френският дипломат барон Жюл Александър Дегран през 1904 г. Те са продължени от най-известните тогава български изследователи. Разкопките се провеждат с различна интензивност през целия ХХ в. От 2002 г. в изследването на Аполония се включва и френски екип.

Изложбата съдържа експонати, организирани според мъжките, дамските и детските занимания. Сред тях са ритуално огънат меч, бронзов венец с позлата, сервиз за банкети, златни накити, пинцета и мидичка с руж за гримиране, биберони, кукли, фигурки на различни животни и др. В колекцията "Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите" са включени експонати от Лувъра, Музеен център-Созопол, Националния археологически институт с музей към БАН, Националния исторически музей и Регионален исторически музей-Бургас.

 

Все още няма коментари

Още

Джулия Робъртс взе награда за принос към киноизкуството

19.02.2019

1062 2
Китайски филм бе изтеглен от "Берлинале"

11.02.2019

2059 7
Номинацията на режисьора на "Бохемска рапсодия" за наградите БАФТА е оттеглена

07.02.2019

934 16

Влез или се регистрирай за да коментираш

×