facebook
twitter

Култура

"Херцогинята на Чикаго" отиде в Стара Загора

154
Снимки: Старозагорска опера

7 февруари


Прочутата оперета на Имре Калман ще бъде представена утре с премиера в Града на липите, съобщиха от там.  На сцената на Старозагорската опера меломаните ще могат да видят изящното представление под режисурата на проф. Румен Нейков. Тази оперета на Калман е създадена по либретото на Юлиус Бремер и Алфред Грюнвалд. Диригент на постановката е Владимир Бошнаков, сценографията е на Тодор Демеров, а костюмите - на Антония Попова. Вихрените танци в спектакъла са хореографски поставени от талантливите артисти на балетната трупа Пенка Димитрова и Биляна Чолакова.
В творческия състав на оперетата са и изявените солисти на Държавна опера-Стара Загора Милко Михайлов, Николай Моцов, Яница Нешева, Нели Нечева, Камелия Стойчева, Тереза Бракалова, Елена Петрова, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Иван Кабамитов, Теодор Петков, участват още Игнат Желев, Петър Янкулов, Нина Димитрова, Пролет Пенчева, Илиян Вичев, Румен Какамъков, Милен Стойков и Велин Ингилизов и Борислав Георгиев от ДЮСОБ "Маргаритки", хор, балет и оркестър на операта. Според проф. Нейков става дума за "красива, мелодична, атрактивна постановка, която зрителят ще заобича. "Херцогинята на Чикаго" не е от познатите произведения на Калман, защото е трудна за вокално изпълнение творба. Това е третата й премиера в България и първа извън столицата. Писана е през 1928 г., а темата е актуална и днес - нахлуването на американската култура в Европа".
Първото изпълнение на "Херцогинята на Чикаго" е на 6 април 1928 г. в Театер ан дер Вийн, Виена, а първото изпълнение в България - през 1929 г. в Кооперативен театър. Действието се развива през 20-те години на XX век, епохата на джаза и чарлстона, в Будапеща и в столицата на измисленото европейско кралство Силвария. Интригата в тази оперета се върти около богатата млада американка от Чикаго - мис Мери Лойд. Тя се е обзаложила със своите приятелки, че в Европа може всичко и всеки да купи с парите си. 
 

Все още няма коментари

Още

Режисьорите Галин Стоев и Камен Калев получиха френски държавни ордени

20.04.2019

533
Роман Полански поиска да се върне във филмовата академия

20.04.2019

343 1
Последният сезон на "Игра на тронове" започва днес

14.04.2019

784 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×