facebook
twitter

Култура

Харуки Мураками стана радиоводещ

246
Харуки Мураками

Известният японски романист Харуки Мураками ще бъде домакин на радио шоу следващата седмица, за да се опита да повдигне духа на нацията във връзка с извънредното положение заради коронавирус, предаде вестник "Гардиън".

Авторът на "Норвежка гора" и фаворит за спечелването на Нобелова награда за литература ще пуска любимите си песни и ще отговаря на въпросите на слушателите в двучасово радиошоу, което ще се излъчи в Япония на 22 май. Шоуто се нарича Stay Home Special и е отражение на апела на губернатора на Токио Юрико Койке жителите да спрат да излизат навън, докато трае извънредното положение.

"Надявам се, че силата на музиката може да направи нещо по въпроса с депресията, в която много хора са изпаднали заради продължителното стоене у дома“, пише Мураками. Извънредното положение в Япония трябва да продължи до края на май, но властите заявиха, че в някои региони ограниченията могат да бъдат премахнати още през тази седмица, ако заразата остане под контрол.

От 2018 г. Мураками спорадично е домакин на предварително записано едночасово шоу за радиото в Токио. Освен като писател, тойе познат и като музикален ентусиаст, който разполага с лична колекция от 10 000 записа. Фонотеката му включва много джаз, тъй като заедно със съпругата си Йоко държат джаз клуб от седем години, то и групи като "Бийч бойс" и "Рамоунс".

По принцип Мураками избягва интервюта и телевизионни изяви, затова радио шоуто е възможност за много негови фенове да го чуят как говори за първи път.

"Още от дете хобито ми е да събирам записи и компактдискове  и благодарение на това вкъщи е пълно с музика. Въпреки това често съм изпитвал чувство на вина към света, докато слушам такава невероятна музика и се забавлявам сам“, пише Мураками преди първото си шоу през 2018 г. "Реших, че е време да споделя тези прекрасни мигове, докато си говорим на по чаша вино или кафе.".

Все още няма коментари

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3440 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

5033 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

767

Влез или се регистрирай за да коментираш