facebook
twitter

Култура

Готви се ново издание на инициативата  "Пробуждане с хоро"

160

На 3 март т. г.

Инициативата ще се проведе за четвърта поредна година навръх националния ни празник 3 март и ще събере българи у нас и по света, обединени около силата на духа, както и красотата на българския фолклор, съобщават организаторите. Основен домакин на събитието е София, а паркът "Заимов" ще посрещне любителите на българското хоро и танц. Събитието е световно и се провежда паралелно от хиляди българи, фолклорни ансамбли, професионални групи и любители от различни градове в България и десетки страни по света.
Единственият по рода си празник на народните танци няма как да мине и без професионално и експертно оценяване на красотата и неповторимостта на българската народна носия. Компетентното жури в състав доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, Магдалена Петрова от "Български шевици" - Добрич и дизайнерката Райна Ганчева. Те ще следят и оценяват уникалността и най-вече автентичността на народните носии.
Ще бъдат отличени победители в 3 категории - мъжка, дамска и детска носия. Всеки от победителите ще получи лична, професионална фотосесия със своята носия, за да запази спомена за преживяното и за поколенията си. Конкурсът носи името "Обичам България" и в него ще могат да участват всички дошли на неповторимия спектакъл "Пробуждане с хоро" на 3 март в 12 часа в парка "Заимов".
Организатори за четвърта поредна година са "Сдружение Азбукари" и "Българи за България".

Ключови думи:

Пробуждане с хоро
Все още няма коментари

Още

Режисьорите Галин Стоев и Камен Калев получиха френски държавни ордени

20.04.2019

533
Роман Полански поиска да се върне във филмовата академия

20.04.2019

343 1
Последният сезон на "Игра на тронове" започва днес

14.04.2019

784 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×