Quantcast
Фил Спектър, прочут продуцент и убиец, почина в затвора | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Фил Спектър, прочут продуцент и убиец, почина в затвора

Негово дело бе звукът в албума на "Бийтълс" Let It Be и други жалони на поп и рок музиката
Обновена
1 185
Фил Спектър в съдебната зала през 2009 г.

Фил Спектър, музикален продуцент с монументално влияние , чийто стил „Стена от звука“ революционизира на записите на рок музиката в началото на 60-те години, е починал на 81-годишна възраст, съобщи „Гардиън“.  

Животът на Спектър беше бурен, а накрая и трагичен: колкото и новаторски да бяха постиженията му в студиото, те бяха и засенчени от присъдата му за убийството на актрисата Лана Кларксън от 2009 г.

Смъртта на Спектър е потвърдена от щатските затворнически власти в Калифорния: „Затворникът Филип Спектър беше обявен за починал от естествена смърт в 18:35 ч.  в събота, 16 януари 2021 г., във външна болница. Официалната му причина за смъртта му ще бъде определена допълнително".

Според TMZ затворникът е починал от усложнения, свързани с COVID-19, след като е бил приет  в болница. Бил диагностициран преди 4 седмици и е прекарал известно време в болницата, но се е възстановил достатъчно, за да бъде върне в килията си.   

Спектър възприе и наложи своя „вагнеровски подход към рокендрола“, наричайки хитовите записи, върху които работеше през 60-те години за изпълнители като Ronettes, Crystals, Дарлин Лав и the Righteous Brothers, „малки симфонии за децата“.  Записите, продуцирани от него, имаха плътно оркестрово звучене, създадено с натрупването на слой върху китари, клавишни и струни инструменти, което често свирят в унисон.

Най-често той подбираше романтични мелодии, написани от най-популярните композитори в музикалната индустрия, а класическите му записи разчитаха много на приноса на група студийни музиканти, наречени Wrecking Crew. Спектър смята за най-добро свое постижение работата си по сингъла Айк и Тина Търнър River Deep - Mountain High, макар песента да не успява да стигне по-напред от 88-о място в американските класации. Записът, който включва Тина, без участието на Айк, има по-голям успех във Великобритания, където стига до №3 в класациите. 

По-късно работи и с други известни изпълнители като Джон Ленън, Джордж Харисън, „Рамоунс“ и по последния издаден (но записан предпоследен) албум на „Бийтълс“ Let It Be. Пол Маккартни не остава никак доволен от промените, което Спектър внася в повечето от песните - дотолкова, че 40 години по-късно издава Let It Be Naked. „Голият“ албум включва песните в вида, в който са записани от групата, без добавените от Спектър щрайхове и "ангелски хорове".

През 2009 г. 69-годишният по това време музикален продуцент беше осъден на 19 години затвор за убийството на Лана Кларксън, която той бе застрелял в дома си 6 години по-рано. 

Ключови думи:

Фил Спектър

Още

Би Би Си се извини за похвален покойник

20.01.2021

527
Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2955
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1420