Медия без
политическа реклама

Фарел бори расизма с ревю на "Луи Вюитон" в ЮНЕСКО

Бившият певец и музикален продуцент даде старт на Седмицата на модата в Париж

19 Юни 2024
ЕПА/БГНЕС

Дизайнерът на "Луи Вюитон" Фарел Уилямс - по-известен в миналото като певец и музикален продуцент - представи новата си колекция сезон пролет-лято 2025, като даде и началото на Седмицата на мъжката мода в Париж, предаде АФП. Година след първото си шоу за луксозната марка на моста Пон Ньоф на Сена, звездата се завърна на по-ангажирано място - централата на ЮНЕСКО, архитектурно бижу от средата на миналия век с кръгла форма "като света" и символ на международната дипломация в Париж. 

На дефилето, наречено "Светът е ваш" моделите дефилираха под звуците на симфоничен оркестър, като се смесваха по цвят на кожата със силуети в различни нюанси. Чернокожи модели бяха облечени в черно, от смесена раса - в нюанси на кафявото, а светлокожите - в бежово или бяло, преди голямото многоцветно обединение за финал. 

В прессъобщението се казва, че черният костюм от колекцията е в "най-черния нюанс", създаван някога от "Луи Вюитон", и е бродиран със сребърни нишки, улавящи светлината. Посланието, първото с такъв интензитет в сложния политически контекст на Франция, белязан от безпрецедентен резултат за партията на Марин Льо Пен, намери особен отзвук на първия ред в залата, съставен почти изцяло от чернокожи зрители.

Фарел Уилямс загатна още в неделя за предстоящото събитие във видео, което показва деца в елегантни дипломатически костюми и чанти "Луи Вюитон". Те слушат речта на писателя Еме Сезер за идентичността и универсализма, прочетена от изкуствоведа Симон Нжами.

Олимпийските игри във френската столица, които ще започнат на 26 юли, нарушиха графика на модните къщи, които бяха помолени от организаторите на Седмицата на мъжката мода в Париж да завършат колекциите си две седмици по-рано. В резултат на това модни къщи като "Балмен", "Живанши" и "Валентино" "биха отбой", но други като "Диор", "Кензо" и "Ермес" ще участват в традиционните ревюта, които продължават до неделя. После следва друго голямо модно събитие - Седмица на висшата мода, до 27 юни. 

Последвайте ни и в google news бутон