facebook
twitter

Култура

Ермитажът идва с меча на хан Кубрат

Прочутият музей в Санкт Петербург гостува у нас с древно българско съкровище
2316
Национална галерия
Мечът на хан Кубрат.

От 24 май до 30 юни

Национална галерия, филиал Двореца

 

Два от най-емблематичните за българската история предмета – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм  ΧΟΥΒΡΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ, доказващ името на получилия патрицианско достойнство хан Кубрат, съхранявани в Държавния музей "Ермитаж" в Санкт Петербург, ще бъдат временно експонирани на 24 май с това име: "Мечът на хан Кубрат". Домакин е Националната галерия в рамките на Дните на "Ермитажа", един от най-богатите световни музеи. Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 г. край село Малая Перешчепина, на брега на река Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984-та германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Съкровището от Малая Перешчепина е интересен и сложен комплекс, който включва различни по своята функционалност групи предмети, с ясно разграничена и обоснована културна принадлежност. Тук могат да бъдат идентифицирани изделия, дело на местни “варварски” майстори, както и произведения на торевтиката, изработени в иранската традиция в земите на сасанидите. Най-голям брой са изделията от благороден метал, произведени в ателиетата на Константинопол. По своя характер съкровището не е хомогенно и не може да бъде ограничено в тесен хронологически период от време (най-ранните находки датират през първите години на третата четвърт на VII в.).

Безспорно най-интересният комплект от предмети принадлежи към личните вещи на хан Кубрат. Те са инсигнии, свързани с висшия сан на техния собственик: коланна гарнитура от злато, параден железен меч с изящно изработени и украсени златна дръжка и ножница, две златни закопчалки за мантия, две златни гривни. Най-важният артефакт сред тях е пръстенът с монограм. Ювелирните произведения от един толкова важен комплект, датиращ от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука и за историята на изкуството. Това е един от редките случаи, в който може да се определи не само етническата принадлежност на собственика на предметите, но и те да бъдат обвързани с конкретно име - името на хан Кубрат.

Куратор на изложбата, която ще остане в балната зала на двореца, е доц. д-р Иля Ахмедов от отдел "Източна Европа и Сибир" на Държавния музей "Ермитаж". Събитията, свързани с гостуването, ще продължат в "Квадрат 500".

Ключови думи:

хан Кубрат, Ермитаж
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов поиска копие на меча на хан Кубрат

24.05.2019

2304 49
Продават револвера, с който се е самоубил Ван Гог

17.06.2019

685 13
Стефано Пода представя "Орфей и Евридика" на Opera Open

15.06.2019

256

Коментари

дъртреалист

датиращ от времето преди създаването на българската държава

Тоест, кан Кубрат е царувал в държава, която още не е съществувала?

n00b

Според хипотеза лансирана от Божидар Димитров "... създаването на българската държава в 632 г. е бил осъществен двустранен (на българския народ и на Византия) проект  ...   чиято главна цел е да се създаде чрез държавата ни заслон за Византия от север. ... ".

segal

Нищо не намерих за Византия по него време VII век. Сякаш не е имало Византия тогава.

матея

 

 

 

                   Според хипотеза лансирана от Божидар Димитров "... създаването на българската държава в 632 г. е бил осъществен двустранен (на българския народ и на Византия) проект  ... 

 

 

                         На края малко странни му бяха хипотезите на проф. Димитров .

Влез или се регистрирай за да коментираш

×