facebook
twitter

Култура

Ермитажът идва с меча на хан Кубрат

Прочутият музей в Санкт Петербург гостува у нас с древно българско съкровище
2383
Национална галерия
Мечът на хан Кубрат.

От 24 май до 30 юни

Национална галерия, филиал Двореца

 

Два от най-емблематичните за българската история предмета – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм  ΧΟΥΒΡΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ, доказващ името на получилия патрицианско достойнство хан Кубрат, съхранявани в Държавния музей "Ермитаж" в Санкт Петербург, ще бъдат временно експонирани на 24 май с това име: "Мечът на хан Кубрат". Домакин е Националната галерия в рамките на Дните на "Ермитажа", един от най-богатите световни музеи. Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 г. край село Малая Перешчепина, на брега на река Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984-та германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Съкровището от Малая Перешчепина е интересен и сложен комплекс, който включва различни по своята функционалност групи предмети, с ясно разграничена и обоснована културна принадлежност. Тук могат да бъдат идентифицирани изделия, дело на местни “варварски” майстори, както и произведения на торевтиката, изработени в иранската традиция в земите на сасанидите. Най-голям брой са изделията от благороден метал, произведени в ателиетата на Константинопол. По своя характер съкровището не е хомогенно и не може да бъде ограничено в тесен хронологически период от време (най-ранните находки датират през първите години на третата четвърт на VII в.).

Безспорно най-интересният комплект от предмети принадлежи към личните вещи на хан Кубрат. Те са инсигнии, свързани с висшия сан на техния собственик: коланна гарнитура от злато, параден железен меч с изящно изработени и украсени златна дръжка и ножница, две златни закопчалки за мантия, две златни гривни. Най-важният артефакт сред тях е пръстенът с монограм. Ювелирните произведения от един толкова важен комплект, датиращ от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука и за историята на изкуството. Това е един от редките случаи, в който може да се определи не само етническата принадлежност на собственика на предметите, но и те да бъдат обвързани с конкретно име - името на хан Кубрат.

Куратор на изложбата, която ще остане в балната зала на двореца, е доц. д-р Иля Ахмедов от отдел "Източна Европа и Сибир" на Държавния музей "Ермитаж". Събитията, свързани с гостуването, ще продължат в "Квадрат 500".

Ключови думи:

хан Кубрат, Ермитаж
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов поиска копие на меча на хан Кубрат

24.05.2019

2316 49
"Новите" стихотворения на Вапцаров се оказаха ръкописи на известни негови творби

04.12.2019

3005 9
Самуел Финци: Не съм български актьор

03.12.2019

2091 17

Коментари

дъртреалист

датиращ от времето преди създаването на българската държава

Тоест, кан Кубрат е царувал в държава, която още не е съществувала?

n00b

Според хипотеза лансирана от Божидар Димитров "... създаването на българската държава в 632 г. е бил осъществен двустранен (на българския народ и на Византия) проект  ...   чиято главна цел е да се създаде чрез държавата ни заслон за Византия от север. ... ".

segal

Нищо не намерих за Византия по него време VII век. Сякаш не е имало Византия тогава.

матея

 

 

 

                   Според хипотеза лансирана от Божидар Димитров "... създаването на българската държава в 632 г. е бил осъществен двустранен (на българския народ и на Византия) проект  ... 

 

 

                         На края малко странни му бяха хипотезите на проф. Димитров .

Влез или се регистрирай за да коментираш

×