facebook
twitter

Култура

"Двореца" връща в залите си една легенда

Утре се открива мащабна ретроспектива на художника Васил Иванов
449
Национална галерия
Васил Иванов, "Композиция", 1961, маслени бои, платно върху картон.

До 19 май

Национална галерия

 

“Той не търсеше славата, а я имаше.’’ С тези лаконични думи поетът Любомир Левчев характеризира творчеството на Васил Иванов (1909-1975), чиято ретроспектива се открива утре във филиала на Националната галерия - Двореца.  Събитието ще отбележи 110 години от рождението на българския класик, а творбите са предоставени от колекцията на Борис Бекяров. Васил Иванов е изключителен художник, който се превръща в легенда още приживе. В едно време на конформизъм той има значителен принос в утвърждаване на свободата на твореца у нас. Новаторството на неговото творчество е неотделимо от духовните му възгледи. Васил Иванов е ерудит, философ и мистик, последовател на Петър Дънов. Занимава се с йога, астрология и хиромантия, слави се с дарбата на ясновидец. Живее в малка дървена барака на дъновисткия "Изгрев". Води затворен, изолиран, свръхконцентриран в творчеството си живот. Петър Увалиев казва през 1962 г. по Би Би Си, че Васил Иванов е човекът, който за дълго е единственото лице на модерното българско изкуство на Запад.

Изложбата представя над 90 творби на художника в цялото многообразие на неговото творчество. Основен акцент са работите от т.нар. "космически цикъл”, които са се превърнали във "визитната картичка” на Васил Иванов в историята на изобразителното изкуство. Първата му изложба с "космически” творби през 1964 г. е забранена директно от ЦК на БКП. Авторът е принуждаван да се отрече от търсенията си. Обвиняван е, че се е превърнал в знаме на "непристойна” група млади хора и че се занимава с прикрити под йогийски упражнения религиозни практики. Въпреки това той успява да продължи активно да работи и да представя произведенията си пред ценителите по цял свят. Нюйоркската енциклопедия на изобразителното изкуство посочва Васил Иванов като създател на направлението "космическа графика”.

В експозицията са представени любопитни със своя лиризъм ранни графики и живописни платна на художника - предимно природни сцени и сюжети. Внушителна мултимедийна инсталация разказва живота на Васил Иванов на дъновисткия "Изгрев", връзката му с Бялото братство и идеите на Учителя. По време на изложбата за първи път ще бъдат прожектирани у нас два авторски филма, посветени на художника. Архивни кадри от откриването на неговата самостоятелна изложба с творби от "космическия цикъл” през 1965 г. показват срещата на Васил Иванов с космонавта Алексей Леонов, първия човек, излязъл в открития космос. Само месец след като е изпълнил тази своя мисия, Леонов посещава България. Вижда работите на Васил Иванов и възкликва: "Той е бил Там!”

Изложбата е съпроводена с луксозен каталог, в който са представени материали, отразяващи основните етапи в творческото развитие и житейския път на художника. Куратор на проекта е Иво Милев.

 

Все още няма коментари

Още

Милчо Левиев отказва да е почетен гражданин на Пловдив

07.03.2019

4463 23
Фронтменът на "Продиджи" се е самоубил в дома си

04.03.2019

3627 11
Украйна няма да участва на "Евровизия"

27.02.2019

3680 30

Влез или се регистрирай за да коментираш

×