facebook
twitter

Култура

CineLibri 2018 отбелязва 100-годишнината от рождението на Бергман

160
Бергман.

В чест на 100-годишнината от рождението на един от големите кинотворци - Ингмар Бергман, CineLibri организира галавечер в зала "България" на 13 октомври, съпроводена с филмова музика и много празнични изненади, съобщиха организаторите на фестивала . В рамките на честването ще се състои премиерна прожекция на документалния филм "Лив Улман и къщата на спомените" - парченца живот, подредени от Георги Тошев и Румен Василев. Подкрепяйки каузата на фестивала, за първи път легендарната норвежка актриса, която тази година навършва 80, отваря малката си ваканционна къща край Осло, за да посрещне български снимачен екип. Това е първото българско филмово заглавие с участието на музата на Бергман.
Иначе цели пет игрални и шест документални български филма ще могат да гледат зрителите на кино-литературния фестивал CineLibri 2018. Част от продукциите са литературни адаптации, други са вдъхновени от постиженията на бележити артисти, а две от тях стават повод за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 г. Освен филма омнибус "8 минути и 19 секунди" - шест късометражни новели по сборник разкази на Георги Господинов, ще видим и  "Безкрайната градина" на Галин Стоев. Създаден по мотиви от пиесата "Приятнострашно" на Яна Борисова, филмът е дебют в игралното кино на един от големите ни театрални режисьори.  В паралелната програма на CineLibri присъства и режисьорът Петър Попзлатев с филма "Аз съм ти, Адриана", ефектна екранизация по "Роман без заглавие" на Димитър Димов и "Адриана" на Теодора Димова. Четвъртото издание на CineLibri оказва чест на най-гледания български филм за 2017 година - "Възвишение" на режисьора Виктор Божинов. Лентата е екранизация по хитовия роман на Милен Русков, удостоен с Европейска награда за литература. Последният филм на Николай Волев "Извън пътя" също е част от българския фестивален модул. 
Фестивалът предвижда и три документални филма, посветени на знакови български личности: "Симон срещу страха (Случаят Варсано)" на писателя Георги Тенев, филм за Валери Петров и за Иглика Василева. Проявата ще се проведе от 10 до 24 октомври и ще предложи над 300 прожекции, както и 45 актуални кинопродукции.

Все още няма коментари

Още

Български филм с голямата награда на филмовия фестивал в Котбус

10.11.2019

569 8
„Климатична стачка“ е словосъчетанието на 2019 г.

07.11.2019

290 5
"Джудас прийст" ще свирят в чирпанско село

24.10.2019

1072 14

Влез или се регистрирай за да коментираш

×