Медия без
политическа реклама

България за пръв път ще присъства на Лондонския панаир на книгата

07 Февр. 2024
БКИ Лондон
Поглед към Лондонския панаир на книгата - второто най-голямо подобно изложение в света.

България за пръв път ще бъде представена със свой щанд на Лондонския панаир на книгата (London Book Fair) от 12 до 14 март. Това съобщи пред БТА Светла Дионисиева, директор на Българския културен институт в Лондон. 

Българският щанд ще бъде с номер 2C20 и ще се помещава на втория етаж в зала Olympia в Кенсингтън, точно между English PEN и Literary Translation Centre. Той ще се разполага на 20 кв. м, където представителите на българската литература ще могат да организират своите бизнес срещи и да създават контакти. На рафтовете около щанда ще бъдат изложени книги на съвременни български писатели. Редица събития, организирани от Български културен институт в Лондон, ще съпровождат програмата на българския щанд и участието на България в панаира, става ясно още от информацията.

"За първи път ще има щанд на България на Лондонския панаир на книгата, благодарение на усилията на Светла Дионисиева и на разбирането от страна на Министерството на културата за важността на литературната и културната дипломация. Най-после ще има българско участие и дом на българската литература на втория най-важен професионален панаир на книгата в света", написа във "Фейсбук" и Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към НДК. 

Той обяви, че българската литература ще бъде подобаващо представена в Лондон от носителите на международната награда „Букър“ Георги Господинов и Анджела Родел, от други писатели и от каталозите на английски език, които в Националния център за книгата се изготвят ежегодно, с финансовата подкрепа на Министерството на културата. 

В рамките на събитието ще бъде представено и новото английско издание на книгата "Случаят Джем" на Вера Мутафчиева, преведена също от Анджела Родел.

Лондонският панаир на книгата е второто по големина книжно изложение в света след това в Ню Йорк.