facebook
twitter

Култура

Българин от Илинойс дирижира родните филхармоници

Солистка ще е словашката пианистка Петра Погади
263
Красивата, млада и талантлива Петра Погади ще е солистка на пианото.

Любопитна среща очаква меломаните довечера в зала "България". Един от най-перспективните български диригенти Стилиян Киров застава за първи път пред Софийската филхармония. В програмата са включени Концерт за пиано и оркестър № 2 от Лист и Симфония № 4 от Брамс. 

34-годишният Киров вече е музикален директор на Илинойската филхармония. Той е сред младите диригенти, които очароват със своята непосредственост и професионализъм. За него "Чикаго трибюн" пише: "Стилиян Киров - свежа аномалия в епоха на музиканти, които мислят само за автобиографиите си". Възпитаник е на престижния "Джулиард" в Ню Йорк, където завършва с награда за изключителни постижения. Магистратура по дирижиране завършва в "Екол Нормал дьо мюзик" в Париж. Посещавал е майсторски класове на Курт Мазур и Майкъл Тилсън Томас. Бил е музикален директор на "Симфония в до" в Ню Джърси и на симфоничния оркестър на Бейкърсфийлд в Калифорния. Работата му със симфоничния оркестър на Мемфис му носи награда ЕМИ.

"2019-а започва с вълнуващо завръщане у дома за концерт със Софийската филхармония и Петра Погади. Това е оркестърът, който чух на най-първия си концерт като дете. Оркестърът, който слушах всеки четвъртък в зала "България", мечтаейки един ден да имам възможността да работя с тези невероятни музиканти. Чувствам се изключително привилегирован и щастлив, че този ден дойде!", споделя Киров в социалните мрежи.

Петра Холендер-Погади е една от най-обещаващите пианистки от своето поколение, притежаваща "завидна виртуозност" и "изключително сценично присъствие". Концертира в много европейски страни, САЩ и Китай. Родена в Братислава, тя започва да свири на пиано на 5-годишна възраст. Две години по-късно вече е в курса за талантливи деца на частния университет по музика "Антон Брукнер" в Линц (Австрия) в класа на Готфрид Хеметсбергер. Завършва с отличие магистърската степен на университета в Линц, усъвършенства в Университета за музика и сценични изкуства във Виена и Консерваторията на Париж и многобройни майсторски класове в Австрия, Полша, САЩ, Русия, участва във фестивали в Израел и в Ню Йорк. Изнесла е над 80 концерта в полза на кампанията "Йехуди Менухин - музика на живо сега!" - фондация, осигуряваща срещи с музиката на пребиваващите в сиропиталища, старчески домове, затвори и болници. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Китайски филм бе изтеглен от "Берлинале"

11.02.2019

1923 7
Номинацията на режисьора на "Бохемска рапсодия" за наградите БАФТА е оттеглена

07.02.2019

871 16
Стоянка Мутафова празнува 97-ми рожден ден и 70 години сценична кариера

02.02.2019

350 1

Коментари

сталкер пустиняк

Супер, това е хубава новина. 

Петра Погади също много ми харесва. Само дето е пропуснато, че е снаха на една от най-авторитетните фигури в музикалния свят – Йоан Холендер, дългогодишен директор на Виенската опера.

Влез или се регистрирай за да коментираш