facebook
twitter

Култура

"Банско опера фест" празнува юбилей

10-ото издание на оперния фестивал включва разнообразна програма в три вечери
412
 снимка: Държавна опера - Варна
Лилия Илиева в мюзикъла "Чикаго".

22-24 август

 

Това лято оперният фестивал в Банско отбелязва своята десета годишнина с богата програма, насочена към почитателите на класическата музика. 

Откриването на юбилейното издание на "Банско опера фест" е поверено на Софийската филхармония и детската музикалнообразователна програма "Фортисимо Фамилия", които ще представят "Вивалди и Малкия Ото". Приключенията на Малкия Ото този път ще го отведат във Венеция и ще го срещнат с живота и творчеството на един от най-ярките композитори на бароковата епоха в класиката Антонио Вивалди. 

За да запознаят децата с музиката и живота на твореца, специално за концерта са поканени артистите Герасим Георгиев-Геро, който се превъплъщава в Малкия Ото, и Юлиан Вергов - в ролята на Антонио Вивалди. Софийската филхармония ще изсвири подбраните за концерта произведения на венецианския композитор, а със свои солови изпълнения ще се включи цигуларят Павел Златаров. Концертът "Вивалди и Малкия Ото" е на 22 август, четвъртък. Началото е от 19 ч. 

"Набуко" - творбата, превърнала Верди в най-големия оперен композитор на всички времена, ще бъде представена на сцената в Банско на 23 август от 20:30 ч. "Хорът на евреите" в "Набуко" е една от големите емблеми във Вердиевото творчество, заживяла свой собствен живот, а публиката в Банско ще го чуе в постановката на Държавна опера - Варна. В ролята на Вавилонския цар Навуходоносор ще доминира баритонът Пламен Димитров, солист с международна кариера, познат с проникновените си превъплъщения в централни баритонови партии като Набуко, Риголето, Барон Скарпия, Граф ди Луна и др. В ролята на Абигайл ще влезе сопраното Димитринка Райчева, а останалите роли са поверени на Пламен Долапчиев - Измаел, Гео Чобанов - Закария, Силвия Ангелова - Фенена, Петър Петров - Върховния жрец, Христо Ганевски - Абдало и Мария Павлова - Анна. 

Мариан Бачев, Десислава Николова и Лилия Илиева ще са главните действащи лица в хитовия мюзикъл "Чикаго", който ще бъде представен в закриващата фестивална вечер. В събота, на 24 август от 20 часа, гостите на Банско ще се насладят на мюзикъла, създаден по мотиви от пиесата на Морис Далас Уоткинс. Музиката е на Джон Кандър, а либретото - на Фред Еб и Боб Фос. Режисьорът Борис Панкин стои зад продукцията на Държавна опера Варна. Хореограф е Анастасия Неделчева, дирижира Страцимир Павлов.

Организаторите на "Банско опера фест" напомнят, че входът за фестивала е свободен, а мястото е площад "Никола Вапцаров" в центъра на пиринския град. 

Все още няма коментари

Още

Чикаго махна паметник на Колумб посред нощ

24.07.2020

536 1
Поне 13 пострадали при стрелба на парти в Чикаго

23.12.2019

Обновена

550 2
Поне 13 пострадали при стрелба в Чикаго

22.12.2019

1719 5

Влез или се регистрирай за да коментираш