Quantcast

Медия без
политическа реклама

Антични шедьоври за първи път пред публика в Рим

Според специалистите частната колекция с гръцка и римска скулптура съперничи на Ватиканските музеи

28 Окт. 2020
Torlonia collection
Колекция „Торлония“ е най-голямата частна сбирка с класически скулптури в света.

В навечерието на новите забрани за обществен живот, повече от 90 творби на колекцията "Торлония" - най-голямата частна сбирка от класическа скулптура, бяха изложени за първи път в Рим. Гръцките и римските шедьоври, възстановени в оригиналния вид на древната им слава в лабораторията „Торлония“, никога преди това не са били представяни публично в своята цялост. 

Изложбата "Мраморите на Торлония. Колекция от шедьоври“ ще остане до края на юни 2021 г. в Капитолийските музеи на Вечния град, в реновираните пространства на Палацо Кафарели с изглед към Римския форум. Куратори на изложбата са Салваторе Сетис и Карло Гаспари и двамата археолози и учени от Академията деи Линчеи.

Колекцията "Торлония" от 620 експоната, която е била скрита в продължение на повече от 70 години и съхранявана над два века, носи и важна информация за историята на колекционирането на антични предмети. Тя се състои от изключителни образци на художественото наследство и включва грандиозни мраморни, бронзови и алабастрови статуи, бюстове, релефи и саркофази, датиращи от V век пр.н.е.

В традицията на благородническите семейства принц Джовани Торлония и синът му Алесандро събират антиките отчасти от археологически разкопки през XIX век в много от именията на семействата в и около Рим. Те включват Рома Векиа на Виа Латина, Вила ди Масенцио и Виа деи Куинтили, както и Порто, Сабина и Туша. Колекцията се разраства с три важни придобивки: сбирката на Бартоломео Кавацепи, най-важният реставратор на изкуство в Рим в края на XVIII век, наследството на Винченцо Джустиниани, банкер от XVI век и колекцията от Вила Албани (XVIII век), принадлежаща на благородническото семейство Албани. 

Алесандро Торлония, който почина преди три години, създава Фондация Торлония през 2013 г. с цел запазване и популяризиране на колекцията "Торлония" и Вила "Албани Торлония": „културното наследство на семейството за човечеството", което ще бъде предадено на идните поколения.

През март 2016 г. италианското министерство на културата стигна до споразумение с Фондация "Торлония" да изложи произведенията на показ. Споразумението предвижда също, изложбата да тръгне на турне в чужбина след затварянето ѝ в Рим. В момента се водят  преговори с големите международни музеи в Европа и САЩ, но пандемията covid-19 ги забавя.

Първоначално експозицията в Рим трябваше да бъде открита през април, поради коронавируса стартът беше отложен повече от веднъж. Министърът на културата Дарио Франческини заяви, че за съжаление  епидемичните мерки ще ограничат броя на хората, които могат да посетят изложбата, както и перспективите за краткосрочното ѝ кредитиране. Но добави, че експонатите „са спрели дъха му".

Засега музеите в Италия работят, макар че новата вълна противоепидемични мерки отпреди два дни включва затваряне на кината, театрите и спортните зали. 

Още по темата