Медия без
политическа реклама

Заделяйте буферна сума, покриваща разходите ви за поне 3 месеца

В очакване на трудна зима трябва да оптимизирате бюджета си с ограничаване на неразумните харчове

12 Ноем. 2021
Pixabay

Прогнозите за все по-сложна икономическа ситуация и трудна зима с високи цени на тока и парното е причина да преосмислим разходите си. Оптимизирането на семейния бюджет обаче не бива да е за сметка на плащането на вноските по заемите. Невръщането на дължимото ще даде точно обратния ефект върху финансовата стабилност - може единствено да оскъпи заемите ви, предупреждават финансови експерти.

Сега е моментът да бъдем по-внимателни и да ограничим харчовете за стоки и услуги, които са далеч от първата необходимост. Немалко хора живеят на принципа „от заплата до заплата” и не виждат смисъл да спестяват. Но дори и в период на висока инфлация и стопяване на спестяванията в банките, трябва да се има предвид, че явлението е временно, а спестяванията винаги ни правят по-устойчиви в кризи.

Затова винаги заделяйте буферна сума, достатъчна да покрие разходите ви за поне 3 месеца напред. Според финансови експерти в условия на растяща инфлация спестените средства дори трябва да бъдат достатъчни за 6-9 месеца.

„За да сме спокойни, че ще можем да посрещнем нуждите си дори при непланирани затруднения, е важно да имаме спестявания, с които да можем да живеем половин година. Ако не се намираме в добро финансово здраве, трябва да си дадем сметка кое е наистина важно и да се лишим от екскурзия или нова черна техника, например. Вместо това, бихме могли да заделим за неща от първа необходимост, чиито цени в момента сериозно нарастват – ток, отопление и гориво, хранителни продукти, стоки за бита, други базисни услуги, които ползваме", казва Райна Миткова, председател на Асоциацията за управление на вземанията (АУВ).

Според наблюденията на АУВ покрай дистанционната форма на работа належащи са станали и разходите за компютри и периферия. Промените, свързани с пандемията, са и причина да се увеличат заемите за ремонт и обзавеждане, както и в обновяване на бялата техника за бита.

По данни на фирмите за събиране на вземанията броят на необслужваните заеми през тази година се запазва сходен в сравнение с 2020 г., и дори леко се понижава. Относително стабилни са и общите нива на плащане при потребителите въпреки пандемията. Това на фона на нестабилната икономическа ситуация и негативните прогнози рисува на пръв поглед оптимистична картина. Според експертите обаче тя е само привидна.

Причината е, че се наблюдава повишение на риска при хората между 40 и 50 години, които традиционно са най-съвестните платци. "Тези потребители имат по-устойчиви доходи, често се грижат както за децата си, така и за възрастни роднини, имат най-отговорно поведение и се приемат като гръбнак на икономиката. Именно при тях се усещат първи сигнали за затруднения при покриването на месечните вноски. Затова преразглеждането на бюджетите и правилното разпределение на средствата ще бъде ключово за устойчивостта ни по време на предизвикателния период”, казват от АУВ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата