Медия без
политическа реклама

Как да познаем дали ни пробутват бракма

Няколко признака дали двигателят на употребяваната кола е "мъртвец"

25 Май 2024
Пръчката за нивото на масло може да разкаже много за двигателя
AUTOMEDIA
Пръчката за нивото на масло може да разкаже много за двигателя

Покупката на автомобил втора ръка все още е най-честото решение в България. И, разбира се, крие не малко рискове за купувача, защото има ловки продавачи, с цял куп трикове, които ще опитат да пробутат някоя бракма. Това може да бъде избегнато с проверка в сервиз преди покупка, но пък струва пари и не всеки може да си го позволи. Съществуват обаче и прости методи за познаване на бъдещи проблеми при предлагания автомобил, разказани от automedia.bg.

 

Външен оглед на двигателя

Първият поглед може да покаже веднага някои проблеми. Двигател, покрит с тънък слой сух прах, е най-добрият вариант, защото това доказва, че няма течове на технически течности. Измит до блясък двигател трябва да направи купувача предпазлив, защото може да става въпрос не само да желание да се постигне добър търговски вид.

Най-често миенето на двигателя трябва да прикрие следите от теч на масло или антифриз. Но пък продавачите мият предимно предната част на мотора и с огледалце и фенерче, може да се огледате и задната, невидима иначе част. Ако се забелязват следи от течове около цилиндровия блок, това намеква за повишено налягане в картера.

 

Дайте газ и слушайте за паразитен шум

А посли натиснете рязко педала на газта, но без натоварване. Слушайте как работи двигателят - не трябва да се долавят прекъсвания или паразитни шумове. 

Ако се чува потропване - вероятно са иглените лагери на мотовилката (това не предвещава дълъг живот на мотора). Понякога продавачите се мъчат да прикрият тези шумове, като съзнателно разхлабват връзките на изпускателната система и тя започва да потраква и вибрира.

Въздушно свистене и свирене подсказва за лоша плътност на съединенията на всмукателния тракт. Но понякога странните шумове може да са конструктивна особеност. При бензиновите G4FC на Kia и Hyundai се долавя отчетливо бръмчене от горивните инжектори - резултат от специфичната им конструкция.

 

Вслушайте се в двигателя

Препоръчително е се слуша, докато е още студен, тъй като доста дефекти не се забелязват при загрял двигател. Веднага след стартиране хидравличните компенсатори не трябва да чукат (подмяната им е сложна и скъпа). Ако се чува почукване на буталата, това означава деформация и увеличаване на пролуките между компонентите. Ако ангренажната верига подрънква или звънти, това е знак, че хидравличният обтегач вече не работи добре (също скъп ремонт).

Работата на двигателя трябва да е гладка и стабилна. А когато той започне да загрява, оборотите трябва да се понижат.

 

Погледнете вътре в двигателя

Угасете двигателя и след малко погледнете през отвора на капака на клапаните (откъдето се долива масло). Цветът на детайлите вътре трябва да е светъл - колкото по-светъл, толкова по-добре. Не бива да има следи от сгъстено, прегоряло масло. Ако двигателят е с голям пробег, детайлите вътре са кафеникави. Продавачът може да се е опитал да ги позабърше, затова с фенерче трябва да се огледа от различни ъгли.

 

Тест с ръкавица

В гърловината за доливане на масло също така не бива да има черни сгъстявания или засъхнали, прегорели отлагания. При по-студено време е приемливо да има жълтеникава на цвят емулсия по стените - тя се образува от кондензацията на влага. Но не бива да се виждат капки с цвета на антифриза. Ако има, значи в маслото някак попада охлаждаща течност (скъп ремонт).

През гърловината не бива да изтича масло. Няколко капки са в рамките на допустимото, но ако е повече, означава, че в цилиндровия блок попадат картерни газове. Можете да се провери, като само сложите капачката, без да я завивате, и стартирате двигателя - ако тя подскача, има газове. Можете да се опита и тест с гумена ръкавица, поствена на отвора - тя се издува, не е добре.

 

Пръчката за масло

Напоследък производителите се изхитриха да правят автомобили без пръчка за замерване на маслото. Но ако все пак има е добре да се провери. Ако досегашният собственик на автомобила се е грижел съвестно за него, нивото на маслото трябва да е близо до горната отметка. Маслото по пръчката не бива да бъде черно, но и твърде светло (тогава най-вероятно е сменено специално за продажбата). Ако по пръчката има частички сажди, това е тревожен сигнал. И също - освен това при работещ двигател от отверствието на пръчката не бива да излизат картерни газове.

 

Преливникът за антифриза

Освен на самия двигател, е добре да се обърне внимание и на охладителната система. Там, където се съединяват детайлите ѝ, не бива да има течове. След като стартирате мотора, но преди да е загрял, погледнете в преливника на антифриза. Следите от масло в охладителната течност са много лош признак.

 

Внимание към ауспуха

Ако при студен старт на двигателя отзад се появява синкав дим, значи гори масло. При загрял двигател също може да се познае този проблем - вдигнете 3000 об/мин., задръжте няколко секунди така и след това рязко вдигнете до 5000 об/мин. Ако моторът гори масло от ауспуха ще блъвне облак сивкав дим. А ако пък горенето на масло е прекалено, тогава от ауспуха непрекъснато ще излиза синкав дим.

Признак за голямо потребление на масло е и краят на ауспуха - ако той е обилно намаслен и има черни образувания, работата е ясна. Разбира се, търговците също знаят за този издайнически белег и може да почистят накрайника. Затова е добре пак да се погледне с фенерче по-навътре в тръбата.

Ключови думи:

автомобили

Още по темата